Τρίτη 17 Οκτωβρίου 2023

Έγκλημα πολέμου στη Γάζα και μπαράζ αντιδράσεων...

 
Εκατοντάδες φέρονται να είναι οι νεκροί και τραυματίες από ισραηλινή επίθεση σε σχολείο του ΟΗΕ στη Γάζα και στο νοσοκομείο Αλ-Άχλι. Οι πρώτες πληροφορίες, από το υπουργείο Υγείας στη Γάζα μιλούν ακόμη και για 500 νεκρούς, από τις βόμβες που έπεσε στον αύλιο χώρο του αραβικού νοσοκομείου, ενώ οι νεκροί στο σχολείο της UNRWA είναι τουλάχιστον έξι, αν και εκφράζονται φόβοι για πολύ περισσότερα θύματα...


Οι επιθέσεις έγιναν στη διάρκεια των αεροπορικών βομβαρδισμών της Γάζας από τις ισραηλινές δυνάμεις.

Σύμφωνα με τις παλαιστινιακές αρχές, από την επίθεση στο νοσοκομείο Αλ-Άχλι, που ανήκει στην Αγγλικανική Εκκλησία, τα περισσότερα θύματα είναι γυναίκες και παιδιά, που είχαν βρει καταφύγιο εκεί εν μέσω των σφοδρών βομβαρδισμών στην πόλη της Γάζας.


Σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας, υπάρχουν εκατοντάδες άνθρωποι κάτω από τα ερείπια του νοσοκομείου.


Αυτόπτης μάρτυρας, που βρισκόταν στο νοσοκομείο, είπε στους δημοσιογράφους: «Επισκεπτόμασταν τον θείο μου. Ξαφνικά έγινε μια τεράστια έκρηξη στο κέντρο του νοσοκομείου, όλα εξερράγησαν. Υπήρχε πολύς κόσμος εδώ - χιλιάδες ήταν στο σημείο. Πολλοί πέθαναν και τραυματίστηκαν».

«Ο πύραυλος στόχευε ανθρώπους με συγκεκριμένο τρόπο»

Σύμφωνα με τον ανταποκριτή του Al Jazeera, Ουαέλ Αλ-Νταντού, μετά το βομβαρδισμό έχουν προκληθεί πολλές πυρκαγιές και ο αριθμός των νεκρών είναι πιθανό να αυξηθεί.


«Οι οικογένειες είχαν βρει καταφύγιο στο νοσοκομείο, είτε είχαν πάει εκεί για να θεραπευθούν, ενώ καθημερινά όλο και περισσότεροι άνθρωποι έφταναν στο νοσοκομείο. Περίπου 2.000 άτομα ήταν στο νοσοκομείο, το Ισραήλ χρησιμοποίησε έναν συγκεκριμένο τύπο πυραύλων για να στοχεύσει αυτό το νοσοκομείο, ο πύραυλος στόχευε ανθρώπους σε πολύ συγκεκριμένο τρόπο», είπε.

«Αυτό που συμβαίνει δεν μπορεί να περιγραφεί, αυτό που βλέπουμε είναι συγκλονιστικό», πρόσθεσε.

Επίθεση άνευ προηγουμένου

Εάν επιβεβαιωθούν αυτοί οι αριθμοί, τότε η επίθεση στο νοσοκομείο Αλ-Άχλι θα είναι μακράν η πιο θανατηφόρα ισραηλινή αεροπορική επιδρομή σε πέντε πολέμους που έγιναν από το 2008. 

Σύμφωνα με την Παλαιστινιακή Πολιτική Προστασία, η επίθεση στο νοσοκομείο δεν έχει προηγούμενο.

«Η σφαγή στο αραβικό νοσοκομείο al-Ahli δεν έχει προηγούμενο στην ιστορία μας. Ενώ γίναμε μάρτυρες τραγωδιών σε προηγούμενους πολέμους και ημέρες, αλλά αυτό που συνέβη απόψε ισοδυναμεί με γενοκτονία», δήλωσε ο εκπρόσωπός της Μαχμούντ Μπασάλ.

Υπενθυμίζεται ότι με βάση το διεθνές δίκαιο τα σχολεία και τα νοσοκομεία δεν μπορούν να γίνονται στόχοι.

Από την πλευρά τους οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις δηλώνουν ότι «δεν γνωρίζουν τι προκάλεσε την έκρηξη» και πως «θα ερευνήσουν το θέμα».

Πάντως, ο εκπρόσωπος των ισραηλινών ενόπλων δυνάμεων, Ντανιέλ Χαγκάρι, είπε ότι «Είναι δύσκολο να πιστέψουμε ότι υπάρχουν τόσο μεγάλοι αριθμοί θανάτων, όταν η επίθεση ήταν τόσο πρόσφατη. Υπάρχουν πολλές ψευδείς αναφορές από τη Χαμάς».


«Έγκλημα πολέμου»

Για έγκλημα πολέμου μίλησε ο Νεμπάλ Φαρσάκ, εκπρόσωπος της Παλαιστινιακής Ερυθράς Ημισελήνου, σημειώνοντας ότι πολλοί από τους ανθρώπους που είχαν συγκεντρωθεί στο νοσοκομείο Αλ-Άχλι, έχοντας υπακούσει στην ισραηλινή απαίτηση για εκκένωση, αλλά δεν μπόρεσαν να ταξιδέψουν νότια.

«Πολλοί άνθρωποι ρωτούν γιατί αυτός ο αριθμός είναι τόσο υψηλός. Γιατί… πρόκειται για Παλαιστίνιους που αναζήτησαν καταφύγιο στο νοσοκομείο. Νόμιζαν ότι θα ήταν σε πιο ασφαλές μέρος σε ένα νοσοκομείο. Αλλά αυτό δεν συμβαίνει στη Γάζα, δεν συμβαίνει στην Παλαιστίνη», είπε στο Al Jazeera.

«Όσοι βρίσκονταν έξω από το νοσοκομείο αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους με εντολή εκκένωσης. Δεν έχουν καν την οικονομική δυνατότητα να φύγουν προς το νότο. Υπάρχει πλήρης καταστροφή υποδομών και μεταφορών. Αναγκάζονται να φύγουν ενώ γίνονται συνεχείς βομβαρδισμοί. Το μόνο διαθέσιμο καταφύγιο είναι ένα νοσοκομείο, εκεί σκέφτονται ότι θα ήταν ασφαλείς».

«Αυτό είναι γενοκτονία. Αυτό είναι έγκλημα πολέμου», είπε.

Τριήμερο πένθος στη Γάζα

Ο πρόεδρος της Παλαιστινιακής Αρχής, Μαχμούντ Αμπάς, κήρυξε τριήμερο πένθος για τους νεκρούς της επίθεσης στο νοσοκομείο Αλ-Άχλι.

Διάφορες πολιτικές παρατάξεις κάλεσαν επίσης τους Παλαιστίνιους στη Δυτική Όχθη να προχωρήσουν σε εμπορική απεργία την Τετάρτη για να διαμαρτυρηθούν.

Εκατοντάδες Παλαιστίνιοι βγήκαν στους δρόμους των πόλεων της Δυτικής Όχθης, Ναμπλούς, Τουλκαρέμ και Τζενίν για να διαμαρτυρηθούν για την πολύνεκρη ισραηλινή αεροπορική επίθεση στο Αραβικό Νοσοκομείο.

Και σε σχολείο του ΟΗΕ

Στην επίθεση στο σχολείο Υπηρεσίας Αρωγής και Έργων των Ηνωμένων Εθνών για τους Παλαιστίνιους Πρόσφυγες στην Εγγύς Ανατολή (UNRWA), εκτός από τους έξι νεκρούς, υπάρχουν δεκάδες τραυματίες ενώ εκφράζονται φόβοι ότι ο αριθμός των θυμάτων θα αυξηθεί.


Η UNRWA στην ανακοίνωσή της λέει πως η επίθεση είναι κάτι «εξωφρενικό που δείχνει και πάλι την κατάφωρη περιφρόνηση για τις ζωές των αμάχων. Κανένα μέρος δεν είναι ασφαλές πια στη Γάζα, ούτε καν οι εγκαταστάσεις της UNRWA».

Όπως επισημαίνει, «τουλάχιστον 4.000 άνθρωποι έχουν καταφύγει σε αυτό το σχολείο της UNRWA για να προστατευθούν. Δεν είχαν και δεν έχουν πού αλλού να πάνε».


from KAFENEIO-GR https://ift.tt/31wnKVm
via IFTTT

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου