Τετάρτη 27 Δεκεμβρίου 2023

Οι New York Times μηνύουν τη Microsoft και την OpenAI για «δισεκατομμύρια»...

 
Ο αμερικανικός ειδησεογραφικός οργανισμός New York Times μήνυσε τον ιδιοκτήτη του ChatGPT OpenAI με την κατηγορία ότι παραβιάστηκαν τα πνευματικά του δικαιώματα για την εκπαίδευση του συστήματος.

Η αγωγή, η οποία... κατονομάζει επίσης τη Microsoft ως εναγόμενη, αναφέρει ότι οι εταιρείες πρέπει να θεωρηθούν υπεύθυνες για αποζημίωση «δισεκατομμυρίων δολαρίων».


Το ChatGPT και άλλα μεγάλα γλωσσικά μοντέλα (LLM) «μαθαίνουν» αναλύοντας έναν τεράστιο όγκο δεδομένων που συχνά προέρχονται από το Διαδίκτυο.

Η αγωγή ισχυρίζεται ότι «εκατομμύρια» άρθρα που δημοσιεύθηκαν από τους New York Times χρησιμοποιήθηκαν χωρίς την άδειά τους για να γίνει πιο έξυπνο το ChatGPT και ότι το εργαλείο ανταγωνίζεται τώρα την εφημερίδα ως αξιόπιστη πηγή πληροφοριών.

Η αγωγή της εφημερίδας ισχυρίζεται ότι όταν ερωτάται για τα τρέχοντα γεγονότα, το ChatGPT δημιουργεί μερικές φορές «κατά λέξη αποσπάσματα» από άρθρα των New York Times, στα οποία δεν είναι δυνατή η πρόσβαση χωρίς συνδρομή.

Σύμφωνα με την αγωγή, αυτό σημαίνει ότι οι αναγνώστες μπορούν να λάβουν περιεχόμενο των New York Times χωρίς να το πληρώσουν - που σημαίνει ότι χάνονται έσοδα από συνδρομές καθώς και διαφημιστικά κλικ από άτομα που επισκέπτονται τον ιστότοπο.

Έδωσε επίσης το παράδειγμα της μηχανής αναζήτησης Bing - η οποία διαθέτει ορισμένες δυνατότητες που υποστηρίζονται από το ChatGPT - που παράγει αποτελέσματα από ιστότοπο που ανήκει στους New York Times, χωρίς να συνδέεται με το άρθρο ή να περιλαμβάνει συνδέσμους παραπομπής που χρησιμοποιεί για τη δημιουργία εισοδήματος.

Η Microsoft έχει επενδύσει περισσότερα από 10 δισεκατομμύρια δολάρια στο OpenAI.

Η αγωγή, που κατατέθηκε σήμερα σε ομοσπονδιακό δικαστήριο του Μανχάταν, αποκαλύπτει ότι οι New York Times προσέγγισαν ανεπιτυχώς τη Microsoft και το OpenAI τον Απρίλιο για να αναζητήσουν «μια φιλική επίλυση» σχετικά με τα πνευματικά δικαιώματα τους.

Η εξέλιξη αυτή έρχεται ένα μήνα μετά από μια περίοδο χάους στο OpenAI όπου ο συνιδρυτής και Διευθύνων Σύμβουλος Sam Altman απολύθηκε - και στη συνέχεια επαναπροσλήφθηκε - μέσα σε λίγες μέρες.

Η απόλυσή του σόκαρε τους γνώστες της βιομηχανίας και προκάλεσε τις προειδοποιήσεις του προσωπικού για  μαζικές παραιτήσεις. Αλλά εκτός από τα εσωτερικά ζητήματα, η εταιρεία αντιμετωπίζει τώρα πολλαπλές αγωγές που κατατέθηκαν το 2023.

Πηγή: BBC


from KAFENEIO-GR https://ift.tt/ty8ZDT6
via IFTTT

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου