Τρίτη 5 Δεκεμβρίου 2023

Αριθμητική για ξενοφοβικούς...

 
Αυξημένες παραμένουν οι καταγραμμένες αφίξεις προσφύγων και μεταναστών, παρά την προσπάθεια του υπουργού Μετανάστευσης και Ασύλου Δημήτρη Καιρίδη να πείσει για το αντίθετο. Ο Νοέμβριος του 2023, με 4.584 καταγραμμένες αφίξεις, είναι ο τέταρτος μήνας σε αριθμό αφίξεων από το 2020...

Σε σχέση με τις 2.315 αφίξεις του Νοεμβρίου του 2022, η αύξηση φέτος είναι σχεδόν διπλάσια. Φυσικά, οι αριθμοί μόνοι τους δεν λένε τίποτα. Ανησυχία προκαλούν κυρίως στο ξενοφοβικό ακροατήριο που, καλοκουρδισμένο από τη ρητορική και τις πολιτικές της κυβέρνησης, θεωρεί την άφιξη προσφύγων και μεταναστών επικίνδυνη στο πλαίσιο του ακροδεξιού δόγματος για εχθρικούς εισβολείς και εθνική απειλή.

Από την άποψη αυτή, έχει ενδιαφέρον να παρακολουθεί κανείς τον ζήλο, ή την απελπισία, με τον οποίο ο κ. Καιρίδης προσπαθεί να κρύψει την πραγματικότητα. Για παράδειγμα, ενώ μέχρι πρότινος οι συγκρίσεις των αφίξεων γίνονταν με τον μήνα του προηγούμενου έτους, ο κ. Καιρίδης συγκρίνει είτε με τον προηγούμενο μήνα του ίδιου έτους, τον Οκτώβριο του 2023, για να μπορέσει να εμφανίσει μείωση αφίξεων 33,2%, είτε με τους δύο προηγούμενους μήνες είτε με τις αφίξεις σε άλλες χώρες - ό,τι βολεύει κάθε φορά.

Φτάνει μάλιστα στο σημείο να ισχυριστεί σε επίσημη ανακοίνωση του υπουργείου ότι «η μείωση θα ήταν μεγαλύτερη αν στα στοιχεία του Οκτωβρίου και του Νοεμβρίου δεν συμπεριλαμβάνονταν και οι καταγραφές παράτυπων μεταναστών στη Ρόδο που αφορούν προγενέστερες αφίξεις» - τέτοια απόγνωση στο υπουργείο! Αν γεννούν προβληματισμό οι αριθμοί, αυτός αφορά αφ’ ενός τη γενίκευση των παράνομων και επικίνδυνων επιχειρήσεων βίαιης επαναπροώθησης -μόλις πεντέμισι μήνες αφότου οδήγησαν στον πνιγμό περισσότερων από 500 ανθρώπων έξω από την Πύλο- και αφ’ ετέρου το αποδυναμωμένο σύστημα υποδοχής και φιλοξενίας, το οποίο, χωρίς γιατρούς, χωρίς συντηρημένες υποδομές, χωρίς τρεχούμενο νερό στη Σάμο κοκ., αδυνατεί να ανταποκριθεί στον ρόλο του με τις προδιαγραφές που προβλέπονται στην ευρωπαϊκή νομοθεσία και που επιβάλλονται για ανθρώπους που ζητούν άσυλο.

Δημήτρης Αγγελίδης


efsyn.gr



from KAFENEIO-GR https://ift.tt/tLjFY9R
via IFTTT

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου