Παρασκευή 1 Δεκεμβρίου 2023

Ο Σούνακ επιμένει: Τα Γλυπτά δεν επιστρέφουν, το λέει ο νόμος...


Τη νομοθεσία επικαλείται ο Βρετανός πρωθυπουργός ξεκαθαρίζοντας ότι για να δανειστούν θα πρέπει η Ελλάδα να αναγνωρίσει ότι αποτελούν βρετανική περιουσία.

Μετά το φιάσκο Σούνακ – Μητσοτάκη που έφερε διπλωματική ένταση ανάμεσα στην Αθήνα και το Λονδίνο οι δύο πρωθυπουργοί επιχειρούν για λόγους εσωτερικής κατανάλωσης να διαχειριστούν τη θύελλα που έχουν προκαλέσει...

Την ώρα που ο Κυριάκος Μητσοτάκης και η ελληνική κυβέρνηση «θάβουν» το θέμα, ο Βρετανός ομόλογός του συνεχίζει σε υψηλούς τόνους και βάζει μπροστά τη νομοθεσία.

Ενώ βρισκόταν στο αεροπλάνο για την Cop28 ο Ρίσι Σούνακ μίλησε με δημοσιογράφους λέγοντας ότι «επικεντρώνεται στο να προσφέρει στους πολίτες αυτά για τα οποία ενδιαφέρονται» για να τονίσει ότι η θέση του για τα Γλυπτά δεν έχει αλλάξει.

«Είναι ξεκάθαρο σαν νομικό ζήτημα ότι τα Γλυπτά δεν μπορούν να επιστραφούν και έχουμε υπάρξει ξεκάθαροι για αυτό. Νομίζω ότι και στην ιστοσελίδα του Βρετανικού Μουσείου αναφέρεται ότι για να υπάρξει δανεισμός θα πρέπει ο δανειολήπτης να αναγνωρίσει τη νόμιμη ιδιοκτησία της δανείστριας χώρας και νομίζω ότι οι Έλληνες δεν έχουν αναφέρει πως είναι έτοιμοι να το αποδεχθούν αυτό».

«Η οπτική και η θέση μας είναι ξεκάθαρες: Τα Γλυπτά αποκτήθηκαν νόμιμα τότε» πρόσθεσε ο Σουνάκ, μιλώντας σε δημοσιογράφους.

Σημειώνεται ότι, χθες, ο Τζορτζ Όσμπορν, επικεφαλής του Βρετανικού Μουσείου, είχε μιλήσει ξεκάθαρα για συζητήσεις περί δανεισμού των Γλυπτών, σημειώνοντας ότι παραμένει ταγμένος στο να υπάρξει κάποια συμφωνία ανταλλαγής προκειμένου να εκτεθούν τα Γλυπτά στην Ελλάδα.

«Δεν νοείται ως «επιστροφή» οποιαδήποτε συμφωνία δανεισμού»

Εν τω μεταξύ και ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων τοποθετείται για το ζήτημα με μια ανακοίνωση - κόλαφο για τους χειρισμούς Μητσοτάκη - Σούνακ σχολιάζοντας «η σύνδεση του θέματος αυτού με το όριο της κυβερνητικής θητείας οποιουδήποτε κόμματος ή με κομματικές και προεκλογικές επιδιώξεις, είτε στην Ελλάδα είτε στη Βρετανία, μόνο κακό κάνει στην υπόθεση της διεκδίκησης».



from KAFENEIO-GR https://ift.tt/NjFuASs
via IFTTT

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου