Τετάρτη 8 Νοεμβρίου 2023

Η BP έχει «ρίξει» δισεκατομμύρια στο Αζερμπαϊτζάν για τις επιθέσεις στο Ναγκόρνο Καραμπάχ...

 
Τα έργα εξόρυξης ορυκτών καυσίμων της BP στο Αζερμπαϊτζάν συνέβαλαν στη χρηματοδότηση της στρατιωτικής επίθεσης κατά των Αρμενίων του Ναγκόρνο Καραμπάχ, μέσω της μεταφοράς δισεκατομμυρίων δολαρίων στην κυβέρνηση του Αζερμπαϊτζάν από το 2020, ισχυρίζεται η MKO καταπολέμησης των καταστροφικών για το περιβάλλον επιχειρηματικών δραστηριοτήτων.

Η... Global Witness δήλωσε ότι το μερίδιο του Αζερμπαϊτζάν σε δύο μεγάλα έργα πετρελαίου και φυσικού αερίου που διαχειρίζεται η βρετανική πετρελαϊκή πολυεθνική έχει αποφέρει στην κυβέρνησή της πάνω από τέσσερις φορές τις ετήσιες στρατιωτικές δαπάνες της από το 2020, έτος κατά το οποίο ξέσπασε ο πόλεμος στον αμφισβητούμενο θύλακα του Ναγκόρνο-Καραμπάχ.

Η έκθεση της ΜΚΟ διαπίστωσε ότι η οικονομική εξάρτηση του Αζερμπαϊτζάν από την BP, τον μεγαλύτερο ξένο επενδυτή της χώρας, είχε έμμεσα συμβάλει στη χρηματοδότηση της στρατιωτικής επίθεσης του Αζερμπαϊτζάν κατά των Αρμενίων στην αμφισβητούμενη περιοχή, η οποία έχει αναγκάσει περισσότερους από 100.000 ανθρώπους να εγκαταλείψουν την περιοχή από τις αρχές Σεπτεμβρίου.

Τον ίδιο μήνα, υψηλόβαθμα στελέχη που εκπροσωπούσαν την BP, συμπεριλαμβανομένου του προέδρου της, Helge Lund, και του πρώην διευθύνοντος συμβούλου John Browne, επισκέφθηκαν το Μπακού για να παραστούν στους εορτασμούς για τα 100α γενέθλια του εκλιπόντος πρώην προέδρου του Αζερμπαϊτζάν Χέινταρ Αλίεφ και να επαναλάβουν τη δέσμευσή τους «για μακροχρόνια εταιρική σχέση με το Αζερμπαϊτζάν», σύμφωνα με ανακοίνωση της εταιρείας. 

Ο Dominic Eagleton, ανώτερος υπεύθυνος εκστρατείας της Global Witness, δήλωσε: «Η εκστρατεία αυτή δεν έχει καμία σχέση με το Αζερμπαϊτζάν: Η μακροχρόνια εταιρική σχέση της BP με τη "δικτατορία" Αλίεφ έχει χρηματοδοτήσει τη στρατιωτικοποίηση και την επιθετικότητα του Αζερμπαϊτζάν κατά της Αρμενίας». 

Οι οικονομικές αναφορές της BP δείχνουν ότι έχει προμηθεύσει το Μπακού με πετρέλαιο και φυσικό αέριο αξίας σχεδόν 35 δισ. δολαρίων στην παγκόσμια αγορά από το 2020. Το ποσό αυτό είναι υπερτετραπλάσιο από τις στρατιωτικές δαπάνες της κυβέρνησης κατά την ίδια περίοδο, οι οποίες έφτασαν τα 7,9 δισ. δολάρια, σύμφωνα με το Διεθνές Ινστιτούτο Ερευνών για την Ειρήνη της Στοκχόλμης.

«Υποστηρίζουμε μια ειρηνική διευθέτηση της σύγκρουσης και ελπίζουμε ότι σύντομα θα βρεθεί μια τελική λύση», δήλωσε εκπρόσωπος της BP. Ο Μπράουν δεν απάντησε σε αιτήματα για σχολιασμό.

Ο πρωθυπουργός της Αρμενίας, Nikol Pashinyan, ισχυρίστηκε ότι η έξοδος των Αρμενίων ισοδυναμεί με «άμεση πράξη εθνοκάθαρσης και στέρησης των ανθρώπων από την πατρίδα τους». Ο ισχυρισμός αυτός απορρίφθηκε έντονα από το υπουργείο Εξωτερικών του Αζερμπαϊτζάν, το οποίο δήλωσε ότι η μαζική μετανάστευση των κατοίκων της περιοχής ήταν μια "προσωπική και ατομική απόφαση και δεν έχει καμία σχέση με αναγκαστική μετεγκατάσταση".


Ο εκπρόσωπος της BP δήλωσε ότι η εταιρεία «είναι παρούσα στο Αζερμπαϊτζάν εδώ και τρεις δεκαετίες και παραμένουμε προσηλωμένοι στη λειτουργία μιας ασφαλούς, αξιόπιστης και ανθεκτικής ενεργειακής επιχείρησης στην περιοχή».


Βάσει μιας συμφωνίας που συνήφθη μεταξύ της BP και της κυβέρνησης του Αζερμπαϊτζάν τη δεκαετία του 1990, η πετρελαϊκή εταιρεία υποχρεούται να παραδώσει ένα μερίδιο των ορυκτών καυσίμων που παράγει από τα εν λόγω έργα στο κράτος.


Αυτού του είδους η συμφωνία είναι συνήθης στη βιομηχανία πετρελαίου και φυσικού αερίου ως ένας τρόπος να μοιράζονται οι κίνδυνοι και οι ανταμοιβές από την ανάπτυξη έργων ορυκτών καυσίμων μεταξύ ξένων εταιρειών και του κράτους υποδοχής.


Η BP κατέχει το μεγαλύτερο μερίδιο των έργων πετρελαίου και φυσικού αερίου του Αζερμπαϊτζάν μαζί με άλλες ξένες πετρελαϊκές εταιρείες, συμπεριλαμβανομένης της αμερικανικής Exxon Mobil, της νορβηγικής Equinor και της ρωσικής Lukoil, οι οποίες κατέχουν μικρά μειοψηφικά μερίδια στα έργα.


Η BP ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα μειωμένα έσοδα τριμήνου -κατά πολύ λιγότερα από τις εκτιμήσεις της εταιρείας- 3,3 δισ. δολαρίων, έναντι 8,2 δισ. δολαρίων το ίδιο διάστημα του 2022, προκαλώντας εικασίες ότι η υποτονική τιμή της μετοχής της και η αναταραχή στο διοικητικό συμβούλιο λόγω της κρίσης διαδοχής στην κορυφή της εταιρείας θα μπορούσαν να την καταστήσουν στόχο εξαγοράς.


Με πληροφορίες από τον Guardian



from KAFENEIO-GR https://ift.tt/6MlkDds
via IFTTT

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου