Πέμπτη 23 Νοεμβρίου 2023

Στα σκαριά η νέα Κ.Ο. μετά τη διπλή διάσπαση του ΣΥΡΙΖΑ


 Mε καταιγιστικό ρυθμό αναμένονται οι πολιτικές εξελίξεις και τις επόμενες ημέρες στο μέτωπο του ΣΥΡΙΖΑ και των ομάδων που αποχώρησαν απ' αυτόν.

Πλέον το ενδιαφέρον περιστρέφεται κυρίως γύρω απ' τη συγκρότηση νέας Κοινοβουλευτικής Ομάδας από την ομάδα των 6+6 και την «Ομπρέλα», με πληροφορίες να αναφέρουν ότι αναμένεται να ληφθούν οι αποφάσεις μέσα στο Σαββατοκύριακο και πιθανότατα τη Δευτέρα να γίνουν οι σχετικές ανακοινώσεις.

Στις διεργασίες αναφέρθηκαν σήμερα τόσο ο Αλέξης Χαρίτσης, που φημολογείται ότι θα αναλάβει επικεφαλής της Κ.Ο., αλλά και ο Νάσος Ηλιόπουλος. Αμφότεροι ωστόσο απέφυγαν να αποκαλύψουν ποιος θα βρίσκεται στο «τιμόνι», το όνομα ή κάτι παραπάνω, αλλά επέμειναν στην ανάγκη σύστασης ενός νέου χώρου που θα λειτουργήσει ως αντίβαρο στην κυβέρνηση της Ν.Δ. και τς αντιλαϊκές πολιτικές της.

«Θεωρώ ότι στις αρχές της επόμενης εβδομάδας θα συγκροτήσουμε την κοινοβουλευτική ομάδα, λίγες ημέρες υπομονή», ανέφερε ο Νάσος Ηλιόπουλος στο OPEN, απαντώντας στο ερώτημα εάν ο Αλέξης Χαρίτσης πρόκειται να αναλάβει χρέη προέδρου στη νέα Κ.Ο.

«Δεν θα κάνουμε έναν εμφύλιο ούτε με τον κ. Πολάκη, ούτε με τον ΣΥΡΙΖΑ, ούτε με τον κ. Κασσελάκη, γιατί το πρόβλημά μας δεν είναι αυτό», υποστήριξε, εξηγώντας πως «το πρόβλημά μας είναι ότι η χώρα δεν έχει αντιπολίτευση. Άρα χρειάζεται ένας προοδευτικός, αριστερός, μαχητικός και προγραμματικός πόλος, ο οποίος θα μπορεί να απαντήσει στη ΝΔ», τόνισε ο Ν. Ηλιόπουλος.

Επίσης, τόνισε πως θέλουν να φτιάξουν «ένα πολιτικό σχέδιο που θα μπορεί να κερδίσει τη ΝΔ από προοδευτική σκοπιά. Ο κόσμος δεν έχει ανάγκη από άλλη μία αριστερή δύναμη, που θα καταγράφει τα ποσοστά της και θα χαίρεται με αυτά. Το μόνο πλαίσιο, το οποίο είναι άξιο να αγωνιστείς, είναι το πλαίσιο στο οποίο θα μπορεί στο σήμερα να βελτιώνει τις ζωές των ανθρώπων».

Αντίστοιχα, ο Αλέξης Χαρίτσης, σε συνέντευξή του στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1, απέφυγε να απαντήσει αν θα είναι ο ίδιος ο επικεφαλής της νέας Κοινοβουλευτικής Ομάδα. Περιέγραψε όμως τους στόχους της επόμενης ημέρας και εξήγησε τους λόγους της απόφασής τους.

«Σήμερα είναι μια πολύ ιδιαίτερη και δύσκολη μέρα, γιατί εμείς αποχωρήσαμε από ένα κόμμα που δεν είμαστε περαστικοί, το χτίσαμε» τόνισε ο βουλευτής και χαρακτήρισε την αποχώρησή τους «πράξη ευθύνης αλλά και ελπίδας». Και αυτό, όπως εξήγησε, επειδή χρειάζεται μια νέα πρόταση απέναντι στην μονοκρατορία του κ. Μητσοτάκη. «Αντίπαλος μας από εδώ και πέρα δεν είναι το κόμμα του κ. Κασσελάκη, είναι η κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη», υπογράμμισε.

«Φεύγουμε για λόγους που έχουν να κάνουν και με την πολιτική, και με την ιδεολογία και με τη δημοκρατία μέσα στο κόμμα» είπε και σημείωσε ότι «η βασική μας διαφορά είναι και το πώς αντιλαμβανόμαστε την πολιτική. Δεν είναι ζήτημα deal σε κεντρικό επίπεδο μεταξύ στελεχών». «Είδαμε μια πλήρη μετάλλαξη ενός πολιτικού χώρου που με πολύ μεγάλο κόπο χτίσαμε τα προηγούμενα χρόνια», συνέχισε και πρόσθεσε: «το τιμόνι γυρίζει όχι μόνο δεξιά, αλλά και προς την απαξίωση και την ανυποληψία».




from KAFENEIO-GR https://ift.tt/v4FVK1y
via IFTTT

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου