Τρίτη 21 Νοεμβρίου 2023

Σε ολονύχτια συνεδρίαση κρίνεται η συμφωνία κατάπαυσης πυρός στη Γάζα

 
Μέχρι τα ξημερώματα συνεχιζόταν η συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου στο Ισραήλ για να επικυρώσει την πρώτη, μικρή, αλλά σημαντική συμφωνία κατάπαυσης πυρός στη Λωρίδα της Γάζας, έπειτα από πολυήμερες και επώδυνες διαπραγματεύσεις υπό την αιγίδα του Κατάρ, της Αιγύπτου και των ΗΠΑ. 

Η συμφωνία, σύμφωνα με όσα είχαν διαρρεύσει μέχρι αργά το βράδυ, προβλέπει την απελευθέρωση περίπου 50 Ισραηλινών ομήρων με αντάλλαγμα ανθρωπιστική βοήθεια για τη Γάζα και απελευθέρωση Παλαιστίνιων κρατουμένων από τις ισραηλινές φυλακές περιλαμβάνει δύο φάσεις. Η πρώτη, διάρκειας τεσσάρων ημερών, με την απελευθέρωση των πρώτων 50 ομήρων (κυρίως γυναίκες και παιδιά), και αν αυτή η πρώτη φάση εξελιχθεί ομαλά θα προχωρήσει στη δεύτερη φάση.

Η συμφωνία, που συντάχθηκε την ώρα που οι επιχειρήσεις του ισραηλινού στρατού συνεχίζονταν με αμείωτη ένταση στη Γάζα και τη Δυτική Όχθη, έχει διπλή σημασία. Εκτός από τις οικογένειες στο Ισραήλ, αλλά και στα Παλαιστινιακά εδάφη, που θα δουν ξανά τους ανθρώπους τους, θα περάσει σημαντική -αλλά όχι επαρκής έπειτα από τόσες μέρες πολέμου- ποσότητα ανθρωπιστικής βοήθειας και καυσίμων στη Λωρίδα της Γάζας, όπου η επισιτιστική κρίση είναι τεράστια και οι ανάγκες ανυπολόγιστες, τόσο σε φάρμακα όσο και σε τρόφιμα.

Τι λέει το πλαίσιο συμφωνίας

Οι πληροφορίες για το περιεχόμενο της συμφωνίας αναφέρουν ότι η κατάπαυση πυρός θα έχει τετραήμερη διάρκεια ενώ θα απελευθερωθούν Παλαιστίνιοι που κρατούνται σε ισραηλινές φυλακές με αντάλλαγμα κάποιους από τους ομήρους που πήρε η Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου, σε αναλογία 3 προς έναν. 

Υπενθυμίζεται ότι η Χαμάς κρατάει 210 ομήρους και η Ισλαμική Τζιχάντ τους υπόλοιπους 30. Οι Παλαιστίνιοι υποστηρίζουν ότι στις ισραηλινές φυλακές βρίσκονται πάνω από 5.000 Παλαιστίνιοι, πολλοί από τους οποίους κρατούνται πολλά χρόνια χωρίς καν να τους έχουν απαγγελθεί κατηγορίες.

Σύμφωνα δε με τον Μπενιαμίν Νετανιάχου, ο Ερυθρός Σταυρός θα μπορέσει να επισκεφθεί τους ομήρους που κρατά η Χαμάς, στο πλαίσιο της συμφωνίας.

Η συμφωνία προβλέπει ότι αν ένας Ισραηλινός πολίτης δηλώσει ότι κάποιος από τους προς απελευθέρωση Παλαιστίνιους κρατούμενους είναι υπεύθυνος για δολοφονία ή άλλη ζημία προς τον ίδιο ή την οικογένειά του, τότε θα μπορεί να εμποδίσει τη διαδικασία για το συγκεκριμένο πρόσωπο.

AP Photo/Ariel Schalit

Οι αρχικές πληροφορίες μιλούσαν για 50 Ισραηλινούς αμάχους (κυρίως μητέρες με τα παιδιά τους) με αντάλλαγμα εκεχειρία 4 ημερών, την απελευθέρωση 150-300 Παλαιστινίους και ανθρωπιστική βοήθεια και καύσιμα. Τότε το Ισραήλ θα δώσει λίστα με τα ονόματα των ανθρώπων που θα απελευθερωθούν και σε δεύτερη φάση θα αναζητήσει ομήρους που κρατούνται από άλλες ένοπλες ομάδες. 

Η Χαμάς έχει 210 ομήρους και η Ισλαμική Τζιχάντ τους υπόλοιπους 30. 

Όπως μεταδίδει η Haaretz, 30 παιδιά, οκτώ μητέρες και άλλες 12 γυναίκες θα απελευθερωθούν στο πλαίσιο της συμφωνίας. Αναφέρει επίσης ότι περισσότερα από 30 παιδιά και έφηβοι κάτω των 18 ετών κρατούνται στη Λωρίδα της Γάζας και τουλάχιστον 13 μητέρες που απήχθησαν μαζί τους από τη Χαμάς.

Η συμφωνία, επίσης, δεν αφορά ομήρους που δεν είναι Ισραηλινοί. Οι άλλες χώρες θα πρέπει να κάνουν άλλες συμφωνίες με τη Χαμάς για τους πολίτες τους.

Αν όλα πάνε καλά, η συμφωνία περνάει σε δεύτερη φάση, και μετά την τέταρτη μέρα, θα απελευθερώνονται κάθε μέρα παράτασης της εκεχειρίας ακόμη 10 όμηροι.

Οι ισραηλινές πηγές να τονίζουν ότι «δεν θα απελευθερωθούν Παλαιστίνιοι που έχουν διαπράξει δολοφονίες», προφανώς εννοώντας πρόσωπα που έχουν συλληφθεί με την κατηγορία για τρομοκρατικές ενέργειες εις βάρος Ισραηλινών.

Σύμφωνα με το BBC, που επικαλείται υψηλόβαθμο Ισραηλινό αξιωματούχο, θα απελευθερώνονται 12 άνθρωποι κάθε ημέρα.

Άλλες πληροφορίες που διέρρεαν πριν από την επίσημη ανακοίνωση της συμφωνίας ήταν ότι θα απελευθερώνονταν 80 Ισραηλινοί όμηροι.

Σύμφωνα με το δίκτυο CNN, το Ισραήλ συμφώνησε να μην πετά drones για έξι ώρες την ημέρα, κατά τη διάρκεια της εκεχειρίας και πως η παύση θα μπορούσε να παραταθεί για έναν ακόμη απροσδιόριστο αριθμό ημερών εάν και τα δύο μέρη συμφωνήσουν σε νέα παρόμοια αναλογία ανταλλαγής κρατουμένων/ομήρων 3:1.

Επίσης, αναφέρεται ότι το Ισραήλ θα επιτρέψει την είσοδο στη Γάζα 300 φορτηγών με ανθρωπιστική βοήθεια και καύσιμα για τους αμάχους.

AP Photo/Ohad Zwigenberg

«Δεν τελείωσε ο πόλεμος»

Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, κατά την ομιλία του στο υπουργικό συμβούλιο, επισήμανε πάντως ότι η συμφωνία με τη Χαμάς δεν θα σημαίνει το τέλος του πολέμου.

«Ακούγονται διάφορες ανοησίες, ότι μετά την επιστροφή των απαχθέντων μας θα σταματήσουμε τον πόλεμο», είπε, κοιτάζοντας και προς τα ακροδεξιά της κυβέρνησής του, που αντιδρούσε στη συμφωνία.

«Θέλω λοιπόν να διευκρινίσω: Είμαστε σε πόλεμο, θα συνεχίσουμε να είμαστε σε πόλεμο, θα συνεχίσουμε να είμαστε σε πόλεμο μέχρι να φτάσουμε όλους τους στόχους μας. Θα καταστρέψουμε τη Χαμάς, θα επιστρέψουμε όλους τους απαχθέντες και τους αγνοούμενους μας και θα διασφαλίσουμε ότι στη Γάζα δεν θα υπάρξει κανένα μέρος που να αποτελεί απειλή για το Ισραήλ», είπε.

Και πρόσθεσε ότι οποιαδήποτε παύση πυρός θα επιτρέψει στον ισραηλινό στρατό να προετοιμαστεί εκ νέου για μάχες.

Επίσης ανακοινώθηκε ότι έξι νοσοκομεία στο Ισραήλ είναι έτοιμα να υποδεχθούν τους ομήρους που πρόκειται να απελευθερωθούν στο πλαίσιο της συμφωνίας ομήρων.

«Δύσκολες αποφάσεις»

Σφοδρές είναι οι αντιδράσεις των ακροδεξιών κομμάτων στο Ισραήλ, ακόμη και του κόμματος που συνεργάζεται με τον Νετανιάχου, που θεωρούν λάθος τη συμφωνία για την εκεχειρία, που δηλώνουν ότι θα αντιταχθούν στη συμφωνία. Απαντώντας στις επικρίσεις, ο υπουργός Άμυνας δήλωνε νωρίτερα, μετά το υπουργικό πολεμικό συμβούλιο, ότι το Ισραήλ έπρεπε να πάρει «δύσκολες αποφάσεις».

«Νομίζω ότι όλοι θα πρέπει να πάρουμε δύσκολες, σημαντικές αποφάσεις τις επόμενες ημέρες», είπε ο Γιόαβ Γκαλάντ, σημειώνοντας ότι «δεν υπάρχει στιγμή σε όλη αυτή την εκστρατεία – 45 ημέρες – που να μην σκέφτομαι τους ομήρους».

Ποιοι αντιδρούν

Η ακροδεξιά παράταξη του Θρησκευτικού Σιωνισμού, που συγκυβερνά, με επικεφαλής τους Μπεζαλάλ Σμόριτς και Ιταμάρ Μπεν-Γκιβίρ, δήλωσε ότι απορρίπτει την προτεινόμενη συμφωνία, όπως και το Otzma Yehudit. 

Υπέρ της συμφωνίας πάντως δήλωσε ότι θα ψηφίσει το υπερ-ορθόδοξο κόμμα Shas.

Ωστόσο, η ισραηλινή κυβέρνηση έχει την πλειοψηφία στο υπουργικό συμβούλιο για να εγκρίνει τη συμφωνία ομήρων, παρά την αντίθεση των ακροδεξιών κομμάτων. Στο πολεμικό υπουργικό συμβούλιο η συμφωνία συγκέντρωσε τις 19 ψήφους που κατέχει το κόμμα Λικούντ του Μπενιαμίν Νετανιάχου και πέντε ψήφους από το κόμμα Εθνικής Ενότητας του Μπένι Γκαντζ, ανέφερε. Ο Θρησκευτικός Σιωνισμός και ο Otzma Yehudit μαζί έχουν έξι ψήφους.

«Ποιος τολμά να καταψηφίσει τη συμφωνία;»

Ενόσω διαρκούσαν οι διαβουλεύσεις στην ισραηλινή κυβέρνηση, διαδήλωση πραγματοποίησαν περίπου 200 άτομα έξω από τη στρατιωτική βάση Kirya στο Τελ Αβίβ, καθώς ενώθηκαν με τις οικογένειες των ομήρων σε ένδειξη διαμαρτυρίας εναντίον εκείνων που αντιτίθενται στη συμφωνία απελευθέρωσης ομήρων.

Οικογένειες ομήρων διαδήλωσαν ζητώντας να υπάρξει συμφωνία | AP Photo/Ariel Schalit

Η Χάντας Καλντερόν, πέντε μέλη της οικογένειας της οποίας, συμπεριλαμβανομένων των παιδιών της, είναι όμηροι στη Γάζα, είπε ότι μαζί με την ελπίδα, υπάρχει και φόβος ότι θα χαθεί η ευκαιρία της συμφωνίας. 

«Ποιος αντιτάχθηκε στη συμφωνία; Ποιος τολμά να καταψηφίσει μια συμφωνία; Απλώς σώστε αυτούς που μπορείτε τώρα, ποτέ δεν ξέρετε τι θα συμβεί. Δεν μπορείτε να περιμένετε, τους βάζετε σε κίνδυνο», είπε.

«Πώς μπορείς να αντισταθείς; Σιγά σιγά θα τους φέρουμε όλους πίσω, θα παλέψουμε μέχρι να επιστρέψει και ο τελευταίος, ας ξεκινήσουμε με τους ανήμπορους που δεν θα αντέξουν», πρόσθεσε η Καλντερόν.



from KAFENEIO-GR https://ift.tt/OlA1dma
via IFTTT

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου