Δευτέρα 6 Νοεμβρίου 2023

Ψάχνει γυναίκα ο Μητσοτάκης...


 Αφήνει τη θέση του γραμματέα της Ν.Δ. ο Παύλος Μαρινάκης, ο οποίος παράλληλα είναι κυβερνητικός εκπρόσωπος, συμβολίζοντας... αυτό που επιγραμματικά είχε πει πριν 20 χρόνια ο Κώστας Καραμανλής «κομματικοποίηση του κράτους και κρατικοποίηση του κόμματος». Μέχρι το τέλος του χρόνου, λένε οι σχετικές πληροφορίες, η γαλάζια Κεντρική Επιτροπή θα κληθεί να εκλέξει τον νέο της γραμματέα και ήδη έχουν αρχίσει και κυκλοφορούν ονόματα στην πολιτική και δημοσιογραφική πιάτσα. Ο πρωθυπουργός και πρόεδρος της Ν.Δ., λένε οι σχετικές πληροφορίες, επιθυμεί γυναίκα στην κορυφαία κομματική θέση. Παράλληλα, αυτή τη φορά προκρίνεται πρόσωπο από την Κοινοβουλευτική Ομάδα. Ένα από τα ονόματα που έπεσαν είναι της Ζωής Ράπτη, πρώην υφυπουργού Ψυχικής Υγείας, αλλά γρήγορα εγκαταλείφθηκε. Στο παιχνίδι είναι ακόμη η παλιά και έμπειρη Ζέττα Μακρή. Το φαβορί, πάντως, μέχρι στιγμής είναι η Μαρία Συρεγγέλα, πρώην υφυπουργός Δημογραφικής Πολιτικής και Ισότητας των δύο Φύλων, την οποία προωθεί και ο νυν γραμματέας Π. Μαρινάκης. Βέβαια, υπάρχει ακόμη πολύς δρόμος και πράγματα θα αλλάξουν. Μία ομάδα βουλευτών και κομματικών στελεχών ρίχνει το όνομα του Γιάννη Παππά, υφυπουργού Ναυτιλίας.

Δεν τα πήγε καλά

Οι κακές γλώσσες πέριξ της Πειραιώς λένε, πάντως, ότι μπορεί ο κ. Μαρινάκης να τα πήγε και να συνεχίζει καλά ως κυβερνητικός εκπρόσωπος, αλλά δεν τα πηγαίνει και τόσο καλά ως γραμματέας της Ν.Δ. Στην «αναποτελεσματική» του δράση αποδίδουν και ότι η Ν.Δ. έχασε κάποιες από τις περιφέρειες και αρκετούς δήμους, που, όπως λένε, θα μπορούσε να κερδίσει εάν δεν ήταν τόσο απασχολημένος με τα κυβερνητικά του καθήκοντα και έκανε περισσότερες επαφές και «μασάζ» σε τοπικούς διαφωνούντες. Ο κ. Μαρινάκης, παρότι είναι ακόμη νωρίς, έχει επιλέξει την εκλογική περιφέρεια στην οποία θα κατέβει στις επόμενες εκλογές, τον Βόρειο Τομέα της Β΄ Αθηνών.

Πνέουν μένεα

Πνέουν μένεα κατά του υπουργού Οικονομικών Κωστή Χατζηδάκη βουλευτές και στελέχη της Ν.Δ. για το πρόσφατο νομοσχέδιο για τη φορολόγηση των ελεύθερων επαγγελματιών και δη με την επιβολή κατώτατου ορίου φορολόγησης στα 10.920 ευρώ. Στέλεχος της Κεντρικής Επιτροπής της Ν.Δ. έλεγε χαρακτηριστικά στους διαδρόμους της Βουλής: «Ο κ. Χατζηδάκης ορκίζεται στον ιδιωτικό τομέα, αλλά δεν έχει δουλέψει ποτέ. Μιας και είναι δικηγόρος, μπορώ να τον στείλω δόκιμο σε ένα δικηγορικό γραφείο να δει με τι παλεύουν νεότεροι και παλαιότεροι δικηγόροι». Για να προσθέσει δηκτικά: «Κανονικά έπρεπε να του κάνουμε πρόταση διαγραφής από την Κεντρική Επιτροπή». Μάλλον επηρεάζεται από τα τεκταινόμενα στον ΣΥΡΙΖΑ το γαλάζιο στέλεχος.

Το «κίνημα της γραβάτας»

Η φορολόγηση των ελεύθερων επαγγελματιών ξύπνησε το πάλαι ποτέ «κίνημα της γραβάτας», όπως δείχνουν αναρτήσεις εμπνευστών του στα social media. Προαναγγέλλουν «σκληρό και παρόμοιο αγώνα αξιοπρέπειας έναντι της φορολογικής καταιγίδας που εμπνεύστηκε ο υπουργός των χαρατσιών, ο ίδιος που αύξησε και τις ασφαλιστικές εισφορές στους ελεύθερους επαγγελματίες», όπως χαρακτηριστικά σημειώνουν. Στην πρωτοπορία αναμένεται να βρεθούν οι δικηγόροι. Λέτε η αντίδραση στην κυβέρνηση Μητσοτάκη να προέλθει από τη μεσαία τάξη του κόμματός του;

Πρόβλημα με την οικογένεια Παπανδρέου

Μόνο καλές δεν είναι οι σχέσεις του Νίκου Ανδρουλάκη με την οικογένεια Παπανδρέου. Και ενώ με τον Γιώργο, που ακολουθεί τη δική του γραμμή απέναντι στον ΣΥΡΙΖΑ, έχει βρει ένα modus vivendi, δεν θέλει να βλέπει τον ευρωβουλευτή του Νίκο Παπανδρέου. Οι δυο τους είχαν μήνες να μιλήσουν, μέχρι το καλοκαίρι που αναγκάστηκαν να επισκεφθούν μαζί τη Θεσσαλία. Ο πάγος μεν έσπασε, αλλά οι σχέσεις δεν αποκαταστάθηκαν. Άλλωστε ο κ. Ανδρουλάκης δεν θέλει τον Ν. Παπανδρέου στην Ευρωβουλή. Προτιμά στη θέση του τον δικό του και γραμματέα της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής Ανδρέα Σπυρόπουλο. Βέβαια, οι ευρωεκλογές είναι με σταυρό, αλλά, όπως λέγεται, ο Ν. Παπανδρέου δεν θα είναι υποψήφιος. Στο πλαίσιο των ανοιγμάτων στον ΣΥΡΙΖΑ ορισμένοι σκέπτονται και ρίχνουν το όνομα του Γαβριήλ Σακελλαρίδη. Άλλωστε, το καλοκαίρι το ΠΑΣΟΚ είχε προσεγγίσει τον ΔιονύσηΤεμπονέρα για τον Δήμο Αθηναίων, όπως είχε αποκαλύψει ο ίδιος.

Μητσοτάκης μεταξύ Καραμανλή-Σημίτη

Μια κόντρα από το παρελθόν βρίσκεται σε εξέλιξη και θα κορυφωθεί τη Δευτέρα σε δύο παράλληλες εκδηλώσεις που γίνονται την ίδια ώρα. Στη μία βασικός ομιλητής θα είναι ο Κώστας Καραμανλής και στην άλλη ο Κώστας Σημίτης. Η πρώτη είναι εκδήλωση της Παναθηναϊκής Ένωσης Γυναικών υπό την αιγίδα της Βουλής για τη Μαριέττα Γιαννάκου. Η ημερομηνία είχε οριστεί από τον Ιούλιο. Είχε αποσταλεί πρόσκληση στον πρωθυπουργό, ο οποίος είχε απαντήσει αρνητικά γιατί θα βρισκόταν στην Κίνα. Πολύ αργότερα, όμως, το Δίκτυο της Άννας Διαμαντοπούλου και ο Ανδρέας Λοβέρδος έβαλαν για την ίδια ώρα και την ίδια ημέρα εκδήλωση προς τιμήν του Κώστα Σημίτη, και φυσικά απέστειλε πρόσκληση στον πρωθυπουργό. Το γραφείο του πρωθυπουργού απάντησε θετικά.

Εν ολίγοις, ο Κ. Μητσοτάκης άλλαξε το πρόγραμμά του και επίσπευσε την επιστροφή του από την Κίνα για να παραβρεθεί στην εκδήλωση προς τιμήν του Κ. Σημίτη. Παρεμπιπτόντως, ενημέρωσε ότι θα παραβρεθεί και στην εκδήλωση για τη Μ. Γιαννάκου. Φυσικά, η τιμή που αποδίδει ο Κ. Μητσοτάκης στον Σημίτη δεν αρέσει καθόλου στους παραδοσιακούς νεοδημοκράτες και δη τους καραμανλικούς.

Μάλιστα οι δύο εκδηλώσεις αρχίζουν την ίδια ώρα και έχουν το ίδιο πρόγραμμα. Το γραφείο του πρωθυπουργού ζήτησε από την Παναθηναϊκή να αλλάξει το πρόγραμμα έτσι ώστε ο Κ. Μητσοτάκης να ακούσει στην αρχή τον Κώστα Καραμανλή και στη συνέχεια να φύγει τρέχοντας για να προλάβει το κλείσιμο της άλλης εκδήλωσης από τον Κ. Σημίτη. Έχει ενδιαφέρον πώς θα μιλήσει ο ένας πρώην πρωθυπουργός για την περίοδο διακυβέρνησης του άλλου και αν θα αποφύγουν τις εκατέρωθεν αιχμές. Όπως έχει ενδιαφέρον και ποια προσέγγιση θα χειροκροτήσει ο Κ. Μητσοτάκης. Μάλλον και τις δύο, δεν έχει τέτοια προβλήματα ο Κυριάκος.

Συμφόρηση εκδηλώσεων

Καθώς, μάλιστα, προκλήθηκε συμφόρηση εκδηλώσεων, τη δική του επίσης προγραμματισμένη για τη Δευτέρα εκδήλωση ανέβαλε ο Ευάγγελος Βενιζέλος. Στην εκδήλωση ήταν καλεσμένη η Ντόρα Μπακογιάννη, η οποία γι’ αυτόν τον λόγο είχε αρνηθεί την πρόσκληση να είναι μεταξύ των βασικών ομιλητών στην εκδήλωση για τη Μ. Γιαννάκου. Τώρα έχει ενδιαφέρον σε ποια εκδήλωση θα πάει.

Εποχή

Ακόμη μία εκδήλωση, αυτή τη φορά στα αριστερά, διοργανώνει η εφημερίδα Η Εποχή με θέμα: «Η ανανεωτική και ριζοσπαστική Αριστερά απέναντι στις προκλήσεις των καιρών». Όπως αναφέρει η πρόσκληση, «Σε δύσκολους και άνυδρους καιρούς, σε στιγμές που η Αριστερά δοκιμάζεται, σε χρόνο κάθε άλλο παρά ουδέτερο, η αναζήτηση συλλογικών βηματισμών αναδεικνύεται ως μονόδρομος». Αναμένεται να δώσει το «παρών» «όλη» η εσωκομματική αντιπολίτευση στον ΣΥΡΙΖΑ...

Ο μεταπολιτικός

Η ΑΥΓΗ


from KAFENEIO-GR https://ift.tt/MULt3zw
via IFTTT

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου