Τετάρτη 20 Σεπτεμβρίου 2023

Τα πράσινα παραμύθια του Μπακογιάννη...


 Πέτρος Κατσάκος

Διαβάζοντας ένα εξαιρετικό ρεπορτάζ στο insidestory.gr για τα 75.000 δέντρα που ο Κώστας Μπακογιάννης υποτίθεται θα φύτευε κατά τη διάρκεια της θητείας του στην πρωτεύουσα, θυμήθηκα τα όσα κατά καιρούς έχουν γραφτεί σε αυτήν εδώ τη στήλη της εφημερίδας και ως... συνήθως περνούν στα ψιλά ακόμα και όσων δηλώνουν υπέρμαχοι της προστασίας του περιβάλλοντος και θιασώτες ενός άλλου μοντέλου αυτοδιοικητικής ανάπτυξης. 

Όπως πολύ εύστοχα η συντάκτρια του insidestory.gr υπενθυμίζει στους Αθηναίους, τον Απρίλιο του 2019 ο Κώστας Μπακογιάννης υποσχόταν μια περισσότερο βιώσιμη και πράσινη πόλη, αναγνωρίζοντας την ανάγκη να συμμορφωθεί η Αθήνα με τις επιταγές της κλιματικής αλλαγής. 

Τότε τόνιζε ότι θα αξιοποιούσε κάθε διαθέσιμο χώρο για τη δημιουργία νέων εστιών πρασίνου και τη φύτευση νέων δέντρων. «Για να μιλάμε και με νούμερα», έλεγε χαρακτηριστικά, «σχεδιάζουμε την αντικατάσταση και τη φύτευση περίπου 75.000 δέντρων».

Ομως, από τότε έχουν περάσει τέσσερα χρόνια και ο επίσημος απολογισμός που ο ίδιος δημοσίευσε καταγράφει μόλις 4.800 νέα δέντρα, νούμερο που το ρεπορτάζ χαρακτηρίζει ανακριβές.

Μια Αθήνα, δηλαδή, που εν μέσω κλιματικής κρίσης και κατάρρευσης του περιβαλλοντικού της περίγυρου εξαιτίας των τεράστιων πυρκαγιών που έχουν κατακάψει ό,τι υπήρχε γύρω από το λεκανοπέδιο έχασε αντί να πολλαπλασιάσει τα δέντρα της. 

Μια Αθήνα που επί Μπακογιάννη είδε να φυτρώνουν λαμαρίνες και κλούβες των ΜΑΤ γύρω από τις αποφάσεις για περαιτέρω τσιμεντοποίηση μέσα στην καρδιά της πρωτεύουσας. Μια Αθήνα θύμα του τυχοδιωκτισμού ενός ανίκανου πολιτικού που αναζητά επειγόντως ανάσες ζωής και επιβίωσης σε ένα μέλλον που μόνο ασφάλεια δεν εμπνέει για τις επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης όπως αυτές χρόνο με τον χρόνο θα κάνουν τη ζωή των κατοίκων της πρωτεύουσας ακόμα πιο δύσκολη. 


Μια Αθήνα που χρειάζεται άμεσα ένα ρεαλιστικό πρόγραμμα δενδροφύτευσης και όχι άλλα πειράματα με περιπάτους που δεν πάνε πουθενά...


ΑΥΓΗ



from KAFENEIO-GR https://ift.tt/DMz5owg
via IFTTT

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου