Πέμπτη 14 Σεπτεμβρίου 2023

«Μπαλάκι» οι ευθύνες για το σπασμένο ανάχωμα στον ποταμό Καλέντζη...

 Σε βασικό στοιχείο των αντιδράσεων μετά την τραγωδία αναδεικνύεται η πολύκροτη υπόθεση για το σπάσιμο του αναχώματος στον ποταμό Καλέντζη, από το οποίο προκλήθηκε ένα μεγάλο μέρος της καταστροφής στην περιοχή του Παλαμά....

Η πρακτική για παρεμβάσεις σε αναχώματα δεν είναι ασυνήθιστη σε τέτοιες περιπτώσεις, ωστόσο, τα ερωτήματα που πρέπει να απαντηθούν (σσ η υπόθεση είναι ήδη και στο μικροσκόπιο της Δικαιοσύνης) είναι το εάν υπήρξε το κατάλληλο σχέδιο για να διοχετευτούν προς συγκεκριμένη κατεύθυνση τα νερά και το εάν έγινε κατάλληλη και έγκαιρη ενημέρωση προς τους κατοίκους.


«Εμπιστεύτηκα την εμπειρία του δημάρχου...»
Μετά τις χθεσινές δηλώσεις χωματουργού, ο οποίος ανέφερε ότι του δόθηκε εντολή να κάνει παρέμβαση στο ανάχωμα, οι εξελίξεις παίρνουν τη μορφή χιονοστιβάδας.


Σήμερα, με παρέμβασή του στον Alpha, ο αντιπεριφερειάρχης Κώστας Νούσιος παραδέχθηκε ότι έδωσε έγκρισή  για την παρέμβαση στο ανάχωμα, όμως πέταξε, τις ευθύνες στον δήμαρχο Παλαμά, προσθέτοντας ότι εμπιστεύτηκε την εμπειρία του.


Ο Κ. Νούσιας δήλωσε σχετικά «εκείνο το βράδυ, με κάλεσε ο δήμαρχος Παλαμά, ο κ. Σακελλαρίου εν εξάλλω ότι “πλημμυρίζει ο Κοσκινάς και πρέπει να κόψουμε το ανάχωμα” και μου ζήτησε το μηχάνημα», ενώ σε άλλο σημείο σημείωσε ότι εμπιστευόταν τον δήμαρχο λόγω της εμπειρίας του.

«Ο κ. Σακελλαρίου είναι δήμαρχος 10 χρόνια, έχει μεγάλη εμπειρία και ξέρει πού πηγαίνουν τα ποτάμια και πού καταλήγουν. Τη δοκιμάσαμε στον “Ιανό” και στον “Διομήδη”» είπε χαρακτηριστικά.

Ο αντιπεριφερειάρχης ανέφερε ότι το σπάσιμο των αναχωμάτων είναι μια πρακτική που γίνεται, καθώς αποτελεί κίνηση αντιπλημμυρικής προστασίας. 

«Όταν φουσκώνει ο Καλέντζης στον Κοσκινά για να μην πνιγεί ο Κοσκινάς κάνουμε μια μικρή τομή σε δεξιά πλευρά για να φύγουν τα νερά στα χωράφια» δήλωσε στον Alpha.


Ωστόσο, ο κ. Σακελλαρίου, δήμαρχος Παλαμά, μιλώντας στο Open επέμεινε πως δεν είχε καμία σχέση με τις αποφάσεις και πως ζήτησε μόνο μηχανήματα και όχι να πέσουν τα αναχώματα. «Θα τα ρίξουν όλα στους δημάρχους» σχολίασε.

Παραδέχθηκε, επίσης, μετά από απανωτές ερωτήσεις των δημοσιογράφων ότι έδωσε κι εκείνος έγκριση για να γίνει η τομή στο ανάχωμα: Ο χωματουργός σας είπε την αλήθεια, πήρα τηλέφωνο τον χωματουργό, του είπα συνεννοήσου με τον πρόεδρο και κάνε αυτόπ ου πρέπει για να σωθεί το χωριό και μου λέει και το ανάχωμα και του λέω ακόμη και το ανάχωμα».

Σχετικά με τη διαδικασία ο Κ. Νούσιος σημείωσε ότι σε περίπτωση που ένας δήμαρχος δεν είχε εμπειρία τότε θα έπρεπε να στείλει τη σχετική υπηρεσία ή να πάει ο ίδιος να επιθεωρήσει την κατάσταση. Τόνισε, όμως, σε άλλο σημείο ότι «εγώ είμαι τέσσερα χρόνια αντιπεριφερειάρχης, δεν βρήκα κάποιο αντιπλημμυρικό σχέδιο. Όλα δουλεύουν με την εμπειρία του παρελθόντος».

Βέβαια, να σημειωθεί ότι μόλις χθες ο ίδιος ο αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλίας δήλωνε ότι ουδέποτε έδωσα εντολή για να ανοιχτεί ανάχωμα στον ποταμό Καλέντζη. Ουδέποτε. Εμένα μου ζήτησαν ένα μηχάνημα», προσθέτοντας ότι δεν γνωρίζει ποιος πιθανόν έδωσε την εντολή.


Παραίτηση Αγοραστού ζητάει ο ΣΥΡΙΖΑ
Όπως ήταν αναμενόμενο οι εξελίξεις αυτές έχουν βάλει στο επίκεντρο και τον ίδιο τον περιφερειάρχη Θεσσαλίας, με το θέμα να μπαίνει στην κεντρική πολιτική σκηνή, καθώς ο ΣΥΡΙΖΑ, με οργισμένη ανακοίνωση ζητά την παραίτησή του.

Ειδικότερα ο ΣΥΡΙΖΑ αναφέρει ότι «οι δημοσιογραφικές αποκαλύψεις των τελευταίων ημερών επιβεβαιώνουν ότι τη νύχτα της μεγάλης πλημμύρας μηχάνημα μισθωμένο από την Περιφέρεια Θεσσαλίας προκάλεσε ρήγμα στο ανάχωμα του ποταμού Καλέντζη, ώστε τα νερά να κατευθυνθούν στον Παλαμά. Μάλιστα, ο τηλεοπτικός σταθμός ALPHA μετέδωσε χθες μαρτυρία του χωματουργού, που έσπασε το φράγμα με σκαπτικό μηχάνημα, ο οποίος αναφέρει ότι η εντολή για την παρέμβαση δόθηκε από τη Περιφέρεια».

Ο ΣΥΡΙΖΑ προσθέτει ότι «οι αποκαλύψεις αυτές προστίθενται και ενισχύουν τις καταγγελίες των κατοίκων, που ήδη αποτελούν αντικείμενο της έρευνας της Εισαγγελίας του Αρείου Πάγου».

Η αξιωματική αντιπολίτευση τονίζει οτι «μετά από όλα αυτά, ο κ. Αγοραστός δεν μπορεί να κρύβεται άλλο. Το ελάχιστο που έχει να κάνει είναι να παραιτηθεί σήμερα κιόλας από Περιφερειάρχης Θεσσαλίας». Σημειώνει δε πως «αν δεν το κάνει ο ίδιος, οφείλει να του το ζητήσει ο αρχηγός του κόμματός του, ο κ. Μητσοτάκης», προσθέτοντας ότι «αλλιώς είναι βέβαιο ότι ο κ. Μητσοτάκης καλύπτει -εκτός από τις δικές του- και τις εγκληματικές ευθύνες του εκλεκτού του Περιφερειάρχη».

«Θυμίζουμε μάλιστα ότι μόλις πριν λίγες ημέρες και ο κ. Κικίλιας και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος μιλούσαν για fake news. Οι αποκαλύψεις όμως είναι κόλαφος και η ελληνική κοινωνία ζητά απαντήσεις», αναφέρει ο ΣΥΡΙΖΑ.


from KAFENEIO-GR https://ift.tt/SdGpN7x
via IFTTT

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου