Τρίτη 16 Ιανουαρίου 2024

Το «μασάζ» ολοκληρώθηκε, τώρα μετράνε τα «κουκιά»...


 Προσπάθεια να ρίξουν τους τόνους και να δείξουν εικόνα ενότητας παρά τους πολλούς διαφωνούντες και την ανοιχτή σύγκρουση με Σαμαρά για τα ομόφυλα ζευγάρια. Κάποιοι βουλευτές δηλώνουν ότι πείστηκαν να υπερψηφίσουν το νομοσχέδιο παρά τους αρχικούς προβληματισμούς...
Ηώρα του πρώτου «ταμείου» στη Ν.Δ. για το πώς θα προσέλθει η κυβερνώσα παράταξη στη συζήτηση στη Βουλή επί του νομοσχεδίου για τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών έφτασε. Σήμερα ολοκληρώθηκε ο πρώτος επίσημος κύκλος πολιτικού «μασάζ» στους βουλευτές της Ν.Δ. με το «φροντιστήριο» και στην δεύτερη ομάδα βουλευτών του κόμματος, προκειμένου να δώσουν διευκρινίσεις και να πείσουν όσο το δυνατόν περισσότερους.


Την σημερινή ενημέρωση υπό τον εισηγητή υπουργό Άκη Σκέρτσο παρακολούθησαν περίπου 60 βουλευτές, με τον Θάνο Πλεύρη να εμφανίζεται κατά κάποιο τρόπο ως κύριος εκφραστής των διαφωνούντων, καταθέτοντας ενστάσεις σε σχέση με νομικά ζητήματα.

Σύμφωνα με πληροφορίες ο Θ. Πλεύρης κατά τη διάρκεια της συζήτησης, που κράτησε πάνω από τρεις ώρες, ανέφερε ότι ο γάμος των ομόφυλων ζευγαριών δεν είναι ανθρώπινο δικαίωμα με βάση τη νομολογία του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. «Το αν θέλουμε εμείς ως δικαίωμα να το υιοθετήσουμε είναι άλλη συζήτηση» φέρεται να είπε ο αναπληρωτής κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ.


Ακόμα, φέρεται να υπενθύμισε πως το 2018 η Ν.Δ. είχε ταχθεί κατά της αναδοχής από ομόφυλα ζευγάρια. «Σήμερα δεν θα πάει ποτέ σε ίδρυμα παιδί που πεθαίνει ο βιολογικός γονέας, υπάρχουν ισχυρές δικλείδες ασφαλείας στο σύστημα»  φέρεται να υποστήριξε για.

Ο ίδιος πάντως προσερχόμενος στα γραφεία του κόμματος στην Πειραιώς προσπάθησε όπως και άλλοι, να εκπέμψει μήνυμα ενότητας. «Δεν υπάρχει κανένα ρήγμα στη Νέα Δημοκρατία, η οποία βγαίνει πανίσχυρη από αυτή τη συζήτηση» ανέφερε.

Κάποιοι πείστηκαν

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης, σύμφωνα με πληροφορίες εμφανίστηκε  αισιόδοξος ότι οι περισσότερες αντιδράσεις θα καμφθούν. Ήδη κάποιοι βουλευτές που δεν ήταν απόλυτα αρνητικοί, αλλά προβληματισμένοι, φαίνεται ότι στρέφονται προς το «ναι».

Ανάμεσα σε αυτούς είναι και ο Μακάριος Λαζαρίδης,  ο οποίος είπε σήμερα πως πείστηκε από τον πρωθυπουργό και μετέβαλε στάση, κάτι που σημαίνει ότι θα υπερψηφίσει το νομοσχέδιο.

Θετική εμφανίζεται σύμφωνα με πληροφορίες και η βουλευτής Ζωή Ράπτη.

Ανάμεσα σε αυτούς που πείστηκαν είναι και η Τζινα Οικονόμου, παρ' ότι κατά την άφιξή της ήταν προβληματισμένη: «Δεν προσπάθησαν να πάρουν την ψήφο μας. Έγινε ανταλλαγή απόψεων. Βγαίνουμε με περισσότερες γνώσεις. Τώρα μπορούμε να πάρουμε τις σωστές αποφάσεις. Θα ψηφίσω» είπε μετά το «φροντιστήριο».

Σύμφωνα με πληροφορίες κάποιοι θα επιλέξουν τη λύση του «παρών», μια λύση που διευκολύνει τον πρωθυπουργό περισσότερο απ' την αποχή, στην οποία ο ίδιος έδειξε ανοχή πριν από λίγες ημέρες.

«Γίνεται εποικοδομητικός διάλογος, δίνονται απαντήσεις και σε νομικό επίπεδο» σχολίαζαν σήμερα κυβερνητικές πηγές.

Η υιοθεσία με την οποία διαφωνώ είναι το βασικό θέμα. Θέλω να τα διευκρινίσουμε, φέρεται να είπε η Θωμαΐς Οικονόμου.

Στο σημερινό «φροντιστήριο» το παρών έδωσε ο αντιπρόεδρος της Ν.Δ. Κωστής Χατζηδάκης, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης και η καθηγήτρια συνταγματικού δικαίου Λίνα Παπαδοπούλου που είναι ανάμεσα στους συνδιαμορφωτές  του νομοσχεδίου.

Κάποιοι πάντως έδειξαν την ενόχλησή τους στις αναφορές περί «φροντιστηρίου».

«Άκουσα για μασάζ και φροντιστήρια. Δεν επιχειρούμε να μεταστρέψουμε τη διάθεση κάποιου. Οι βουλευτές ψηφίζουν ελεύθερα», τόνισε ο γενικός διευθυντής της Ν.Δ. και υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ, Γιάννης Μπρατάκος. «Είναι η δεύτερη ενημερωτική συνάντηση, έχει να κάνει με την ισότητα στον πολιτικό γάμο και τη διασφάλιση των δικαιωμάτων των παιδιών» είπε.

Μηνύματα ενότητας

«Κάναμε έναν ανοιχτό και δημοκρατικό διάλογο. Με έκανε περήφανο γιατί όλοι οι βουλευτές υπογράμμισαν την υποστήριξη στις αρχές παράταξης και την προσπάθεια της κυβέρνησης. Η ΝΔ είναι κόμμα που συνδυάζει αξίες με σύγχρονο ρεύμα. Καθένας ψηφίζει με τη συνείδησή του. Ήταν θετικό κλίμα και η παράταξη θα βγει πιο δυνατή» είπε μετά το τέλος της συζήτησης ο Κ. Χατζηδάκης.

Ο Γραμματέας της ΚΟ της ΝΔ Σταύρος Καλαφάτης είπε ότι «στη Ν.Δ. είμαστε περήφανοι για τη μαζική συμμετοχή και το επίπεδο της συζήτησης. Ακούστηκαν όλες οι απόψεις. Και βγαίνουμε πιο δυνατοί»

 «Απαντήθηκαν πολλά. Σχηματίζεται μια λογική πλειοψιας στη Βουλή. Η ελληνική οικογένεια δεν κινδυνεύει» είπε η υπουργός Οικογένειας και Κοινωνικής Συνοχής Σοφία Ζαχαράκη.


from KAFENEIO-GR https://ift.tt/rAedn84
via IFTTT

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου