Σάββατο 6 Ιανουαρίου 2024

Μνήμες από τις γιορτές ενός παιδιού που γεννήθηκε στο «Νησί του πόνου» – «Ο Άγιος Βασίλης, δεν σταμάτησε ποτέ στη Σπιναλόγκα»

Μνήμες από τις γιορτές ενός παιδιού που γεννήθηκε στο «Νησί του πόνου» – «Ο Άγιος Βασίλης, δεν σταμάτησε ποτέ στη Σπιναλόγκα» Μνήμες από τις γιορτές ενός παιδιού που γεννήθηκε στο «Νησί του πόνου» – «Ο Άγιος Βασίλης, δεν σταμάτησε ποτέ στη Σπιναλόγκα»
Σ’ αυτό το πονεμένο κομμάτι γης, ο Άγιος Βασίλης δεν σταμάτησε ποτέ κι ας τον περίμεναν καρτερικά κάθε χρόνο, αρκετά παιδιά. Στη Σπιναλόγκα ή αλλιώς το «Νησί του πόνου», το νησί που μεταφέρθηκαν οι λεπροί και επί πέντε δεκαετίες λειτούργησε ως λεπροκομείο, τις ημέρες των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς, συχνά στήνονταν μικρές γιορτές μεταξύ των ασθενών, είτε στα φτωχικά σπίτια τους, είτε στα δύο καφενεία που υπήρχαν. Εν πολλοίς οι γιορτές σήμαιναν το πέρασμα σε μια νέα χρονιά, κατά την οποία ήλπιζαν ότι θα είναι αυτή που θα τους οδηγήσει και πάλι πίσω στα σπίτια τους, μακριά από την εξορία στην οποία ως Χανσενικούς τους είχαν οδηγήσει. Ο 73χρονος Γιώργος Τζεμανάκης πρόεδρος του Πανελληνίου Συνδέσμου Χανσενικών, γεννήθηκε στη Σπιναλόγκα, όπως και τα δύο αδέλφια του. Παιδιά του Ευτύχιου από τα Χανιά και της Σοφίας από το Καβούσι Λασιθίου που μπήκαν στο λεπροκομείο 12 και 10 ετών, αντίστοιχα. Εκεί γνωρίστηκαν, εκεί αγαπήθηκαν και εκεί έφεραν στον κόσμο τα τρία τους παιδιά, […]

* This article was originally published here

from KAFENEIO-GR https://ift.tt/R6ChGP9
via IFTTT

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου