Τετάρτη 5 Απριλίου 2023

H απομόνωση Μητσοτάκη...


 ...η πρόταση Τσίπρα, η αντίδραση Ανδρουλάκη...
Πέρα από τις λύσεις για χιλιάδες δανειολήπτες, η πρόταση του Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ Π.Σ. για τα κόκκινα δάνεια και το ιδιωτικό χρέος φαίνεται ότι παράγει νέα δεδομένα και σε επίπεδο προγραμματικών συγκλίσεων μεταξύ των προοδευτικών δυνάμεων, ενώ, παράλληλα, έρχεται να «φωτίσει» το αδιέξοδο στο οποίο έχει περιέλθει η κυβέρνηση μετά και από τη...
στρατηγική της επιλογή να ταχθεί στο πλευρό των funds και των servicers οδηγώντας στη «μεγαλύτερη αναδιανομή περιουσίας μετά από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο» όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Η ολιστική πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ Π.Σ. αναμένεται να λειτουργήσει καθοριστικά στον προεκλογικό διάλογο με ορίζονται τις πρώτες εκλογές που θα διεξαχθούν με το σύστημα της απλής αναλογικής, δεδομένου ότι πλέον και το ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ ακούει «θετικά» τον σχηματισμό κυβέρνησης συνεργασίας από την πρώτη και όλας Κυριακή, στη βάση, βέβαια, προγραμματικών θέσεων και συγκλίσεων και όχι γενικόλογων προεκλογικών εξαγγελιών.

Η αντίδραση Ανδρουλάκη για κυβέρνηση συνεργασίας

Αυτό, άλλωστε, δήλωσε λίγες ώρες μετά την παρέμβαση Τσίπρα για τα κόκκινα δάνεια και το ιδιωτικό χρέος ο Νίκος Ανδρουλάκης σε συνέντευξη που παραχώρησε στον ΑΝΤ1, ο οποίος για πρώτη φορά τάχθηκε ανοιχτά υπέρ της διατήρησης της απλής αναλογικής ως εκλογικού συστήματος. Να σημειωθεί, βέβαια, ότι ακόμα μεγαλύτερο ενδιαφέρον συγκέντρωσε η δήλωση του κ. Ανδρουλάκη σχετικά με τα βασικά σημεία  των προγραμματικών θέσεων του ΠΑΣΟΚ στα οποία θα πρέπει να υπάρξει προγραμματική σύγκλιση σε περίπτωση συνεργασιών, καθώς, ανάφερε ότι μεταξύ αυτών βρίσκεται και η θέση περί προστασίας της πρώτης κατοικίας, την οποία η Χαριλάου Τρικούπη φαίνεται να ιεραρχεί πολύ ψηλά.

Και όλα αυτά, λίγες ώρες μετά τη παρέμβαση Τσίπρα, ο οποίος ξεκαθάρισε ότι η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για την προστασία της πρώτης κατοικίας και της ρύθμισης των χρεών, είναι «βασικό σημείο αλλά και προϋπόθεση προγραμματικής συμφωνίας των προοδευτικών δυνάμεων».

Φαίνεται ότι η στροφή του ΣΥΡΙΖΑ στην κοινωνική ατζέντα με έμφαση στο να βρεθεί λύση στον «εφιάλτη» των 700.000 πλειστηριασμών, προκάλεσε ακόμα μεγαλύτερη πίεση στο ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ το οποίο και αναγκάζεται να απαντήσει στο κεντρικό δίλημμα που θέτει η Κουμουνδούρου: «Προνόμια για τους «Πάτσηδες» και τους «Παπαθανάσηδες» ή Δικαιοσύνη παντού!​»

Επίσης, να σημειωθεί ότι πολύ μεγάλο ενδιαφέρον συγκέντρωσε και η χθεσινή παρέμβαση της Λούκα Κατσέλη, η οποία δήλωσε ότι:  «πιστεύω ότι το κόμμα από το οποίο προέρχομαι το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ θα είναι σε θέση να στηρίξει μία τέτοια πρόταση».


Είναι βέβαιο, ότι το ανοιχτό κάλεσμα για στήριξη του προγράμματος από ένα πολιτικό πρόσωπο με ιδιαίτερο συμβολικό «βάρος» στον αγώνα για την προστασία της πρώτης κατοικίας και μεγάλη πολιτική παρακαταθήκη στο ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ θα προκάλεσε ακόμα μεγαλύτερες πιέσεις στη Τρικούπη να τοποθετηθεί επί του προγραμματικού πεδίου που θέτει η Κουμουνδούρου.

 Μοναδικοί σύμμαχοι της ΝΔ τα funds και οι servicers

Εμφανές είναι το αδιέξοδο, όπως αναφέρει η Κουμουνδούρου,  στο οποίο οδηγείται η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη μετά την παρουσίαση της πρότασης για την προστασία πρώτης κατοικίας, επαγγελματικής στέγης και αγροτικής γης. Όπως επισήμανε η αξιωματική αντιπολίτευση, η πρόταση που παρουσίασε ο Αλέξης Τσίπρας δεν παράγει απλώς λύσεις για ένα ζήτημα «ζωής και θανάτου» για αρκετές εκατοντάδες χιλιάδες νοικοκυριά και επιχειρήσεις, αλλά, επιπλέον, έρχεται να φωτίσει τις διαχωριστικές γραμμές που χωρίζουν τις στρατηγικές των δυο κομμάτων: «ΝΔ: Καμία προστασία με τον πτωχευτικό κώδικα -ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ: προστασία πρώτης κατοικίας, επαγγελματικής στέγης και αγροτικής γης.ΝΔ: Ανεξέλεγκτα τα funds – ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ: Κανόνες στη λειτουργία των funds. ΝΔ: Fast track πλειστηριασμοί χωρίς καμία υποχρέωση ρύθμισης- ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ: Υποχρεωτικότητα ρύθμισης και δυνατότητα δικαστικής προσφυγής.»

Τι προβλέπει η πρόταση ΣΥΡΙΖΑ

Στον απόηχο της χθεσινής παρουσίασης της πρότασης του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για την προστασία της πρώτης κατοικίας, της επαγγελματικής στέγης και της αγροτικής γης, η Πόπη Τσαπανίδου εμφανίστηκε στην ΕΡΤ και δήλωσε ότι: «Η πρότασή μας προβλέπει έναν εξωδικαστικό μηχανισμό, ο οποίος θα υποχρεώνει όλους τους πιστωτές, είτε είναι Δημόσιο είτε είναι τράπεζες ή funds να μπουν στη διαπραγμάτευση με τον δανειολήπτη, στη σχετική πλατφόρμα που θα δημιουργηθεί, και να του προτείνουν ένα πρόγραμμα αποπληρωμής βιώσιμο. Η διαδικασία αυτή θα αφορά όσους έχουν πραγματική αδυναμία να πληρώσουν τα ληξιπρόθεσμά τους. Το πεδίο αυτό είναι ευρύτατο και συμπεριλαμβάνει τη μεσαία τάξη που σήμερα πιέζεται προς τα κάτω»

«Εφόσον γίνει η αίτηση από τον οφειλέτη στην πλατφόρμα και του υποβληθεί σχετική πρόταση από τον δανειστή, τότε υπάρχουν δύο επιλογές. Η μία είναι η πιο σύντομη αποπληρωμή μέσα σε 5 με 10 έτη, που περιλαμβάνει ένα γενναίο κούρεμα της τάξης του 40% με 60%. Η δόση θα επιδοτείται κατά ένα μέρος από το κράτος για να μην κοκκινίσει το δάνειο και θα διασφαλίζεται ότι η δόση που θα συμφωνηθεί θα είναι έως το 30% του εισοδήματος του οφειλέτη», εξήγησε.


«Η δεύτερη επιλογή είναι η ρύθμιση της οφειλής με μακρόχρονη διάρκεια αποπληρωμής και χαμηλές δόσεις. Και εκεί προβλέπεται επιδότηση από το κράτος και ένα σταθερό επιτόκιο 2% για να μην υπάρχουν επιβαρύνσεις από τις συνεχείς αυξήσεις στα επιτόκια», επισήμανε η Πόπη Τσαπανίδου.

«Θα υπάρξει και θεσμική πλαισίωση όλης αυτής της διαδικασίας. Θα συσταθεί υφυπουργείο στο Υπουργείο Οικονομικών, αρμόδιο για τη διαχείριση του ιδιωτικό χρέος και τη στεγαστική πολιτική. Θα υπάρχει δημόσια εποπτική αρχή για να παρακολουθεί πώς όλο αυτό γίνεται πράξη και παράλληλα θα υπάρχουν πόροι από την Αναπτυξιακή Τράπεζα που θα πηγαίνουν στην αναδιάρθρωση του χρέους και τη στεγαστική πολιτική», σημείωσε.

«Η πρόταση που παρουσίασε χθες ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, συζητήθηκε και με τους φορείς που ήταν εκεί, δανειολήπτες, επαγγελματίες, εκπροσώπους όλων των φορέων της κοινωνίας που εμπλέκονται σε αυτό το ζήτημα. Άκουσαν την πρόταση, πήραν διευκρινίσεις στα ερωτήματά τους και όλοι κατέληξαν ότι είναι μια ουσιαστική πρόταση», σχολίασε.

«Καταργούμε τον πτωχευτικό νόμο της κυβέρνησης Μητσοτάκη, ο οποίος βάσει του σχεδίου ΗΡΑΚΛΗΣ συνδέθηκε με το νόμο του 2003, επιτρέποντας στους servicers ελεύθερα να προχωρούν σε πλειστηριασμούς. Αυτό τώρα ερχόμαστε να αλλάξουμε», δήλωσε καταληκτικά η Πόπη Τσαπανίδου.

documentonews.gr


from KAFENEIO-GR https://ift.tt/5CM92js
via IFTTT

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου