Κυριακή 25 Ιουνίου 2023

Η επόμενη μέρα στον ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. ξεκινάει...


 Το αρνητικό εκλογικό αποτέλεσμα αποτελεί «καμπανάκι» για την ηγεσία του κόμματος με τον ίδιο τον Αλέξη Τσίπρα να θέτει τον εαυτό του στην κρίση των μελών του κόμματος...

Μετρώντας βαριές απώλειες «για τον ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. έκλεισε ένας μεγάλος και ιστορικός δημιουργικός κύκλος» δηλώνει ο Αλέξης Τσίπρας, ανοίγοντας το δρόμο να ανοίξουν άμεσα και συντεταγμένα οι διεργασίες στο κόμμα της Κουμουνδούρου.

Ο πρόεδρος του κόμματος, στη νέα εποχή που ξεκινά, δηλώνει «παρών» και θέτει τον εαυτό του στην κρίση των μελών του κόμματος με τις πληροφορίες που καταφθάνουν να θέλουν τον ορισμό άμεσα των συνεδριάσεων των κομματικών οργάνων προκειμένου να προκαθοριστεί το χρονοδιάγραμμα για τις επόμενες κινήσεις. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με κομματικές πηγές, θα συνεδριάσει μέσα στην εβδομάδα το Εκτελεστικό γραφείο, στη συνέχεια η πολιτική γραμματεία και η κεντρική επιτροπή.


Συνέδριο και εκλογή νέου αρχηγού


Σύμφωνα με πληροφορίες της «Εφ.Συν.» ο ΣΥΡΙΖΑ θα οδηγηθεί σε συνέδριο, πιθανότατα το φθινόπωρο, με το οποίο λογικά θα κινηθούν και οι διαδικασίες για την εκλογή νέου αρχηγού. Στη διαδικασία, όπως όλα δείχνουν, ο Αλέξης Τσίπρας θα είναι και πάλι υποψήφιος, αλλά το ερώτημα είναι αν θα βρεθεί κάποιος-α ή κάποιοι που θα διεκδικήσουν την προεδρία του ΣΥΡΙΖΑ.


Το βράδυ της Κυριακής, ο Αλ. Τσίπρας, έθεσε ως χρονικό ορίζοντα «για την επιστροφή» του ΣΥΡΙΖΑ σε θέση ισχύος τις ευρωεκλογές που θα διεξαχθούν σε περίπου ένα χρόνο από σήμερα και κάλεσε σε «γρήγορες αποφάσεις για αλλαγές» που περιλαμβάνουν ανανέωση του στελεχικού δυναμικού «από την κορυφή μέχρι τη βάση».


Κρίνοντας το εκλογικό αποτέλεσμα ανέφερε πως «είναι αρνητικό» αν και «ο κίνδυνος της κατάρρευσης» του κόμματος του «αποφεύχθηκε» και δεν παραγνώρισε πως το αποτέλεσμα εκτός από τον ΣΥΡΙΖΑ είναι αρνητικό για την κοινωνία και τη Δημοκρατία «με την ανάδειξη τριών ακροδεξιών κομμάτων» εκ των οποίων το ένα «με φασιστικές προεκτάσεις και διασυνδέσεις».


Επέρριψε ευθύνη για την αρνητική αυτή εξέλιξη και στη Νέα Δημοκρατία που «μετέφερε το πεδίο της προεκλογικής αναμέτρησης σε ευαίσθητα εθνικά ζητήματα διολισθαίνοντας μάλιστα σε έναν ακραίο εθνικιστικό και διχαστικό λόγο».


Το ερώτημα που θα κυριαρχήσει πλέον στην ατζέντα του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης είναι πώς θα προχωρήσει την επόμενη μέρα. Παρά τη βαριά ήττα ο ΣΥΡΙΖΑ παραμένει το κυρίαρχο κόμμα ανάμεσα σε όλα τα προοδευτικά σχήματα και σε λίγους μήνες θα κληθεί να δώσει τη μάχη των αυτοδιοικητικών εκλογών.



from KAFENEIO-GR https://ift.tt/rkTqhXC
via IFTTT

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου