Παρασκευή 16 Ιουνίου 2023

Οι αρχηγοί στο μικροσκόπιο...


 Για τον Κυριάκο Μητσοτάκη και τον Αλέξη Τσίπρα, τα κυρίαρχα θέματα αυτής της προεκλογικής περιόδου, αυτά στα οποία... αναφέρθηκαν με μεγαλύτερη συχνότητα στις ομιλίες και στις δημόσιες τοποθετήσεις τους, είναι οικονομία, εργασία, υγεία. Για τον Νίκο Ανδρουλάκη, οικονομία, εκπαίδευση, κοινωνικό κράτος. Για τον Δημήτρη Κουτσούμπα, εργασία, οικονομία, ενέργεια. Για τον Κυριάκο Βελόπουλο, εθνική ασφάλεια, οικονομία και τουρισμός.

Οι προεκλογικές ομιλίες των πέντε πολιτικών αρχηγών (οι επικεφαλής των κομμάτων που, σύμφωνα με το αποτέλεσμα των εκλογών της 21ης Μαΐου, μπαίνουν στη Βουλή) αναλύθηκαν στο πλαίσιο πειραματικής έρευνας του iMEdD (μη κερδοσκοπικός δημοσιογραφικός οργανισμός που ιδρύθηκε με δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος) με συνδυασμό ανθρώπινης τεχνογνωσίας και πρωτοποριακών μοντέλων τεχνητής νοημοσύνης, όπως το ChatGPT. Οι αλγοριθμικές αναλύσεις των προεκλογικών ομιλιών έδωσαν τη στατιστική απεικόνιση των θεματικών που κυριάρχησαν αλλά και την αποτύπωση του πόσο θετικός, ουδέτερος ή αρνητικός είναι ο λόγος που χρησιμοποιούν.

Ετσι, για τον Κυριάκο Μητσοτάκη προέκυψε ότι το συναισθηματικό πρόσημο των προεκλογικών ομιλιών ήταν σαφώς θετικό και μάλιστα πιο θετικό από ό,τι στη διάρκεια της προηγούμενης προεκλογικής εκστρατείας με την απλή αναλογική. Αλέξης Τσίπρας και Νίκος Ανδρουλάκης καταγράφονται σε ουδέτερο φάσμα όσον αφορά τον συγκεκριμένο δείκτη και παρόμοια είναι η εικόνα του Δημήτρη Κουτσούμπα. Σε αρνητικό συναισθηματικό πρόσημο τοποθετήθηκαν από την έρευνα οι ομιλίες Βελόπουλου.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης εμφανίζεται να δίνει σταθερά έμφαση στον προγραμματικό λόγο, με τις τοποθετήσεις του για την προγραμματική ατζέντα να καλύπτουν το 91% των ομιλιών αυτής της δεύτερης προεκλογικής περιόδου και μόλις το υπόλοιπο 9% να αφορά κριτική προς τους αντιπάλους. Σχεδόν μοιρασμένη είναι η εικόνα για τον Αλέξη Τσίπρα, που αφιέρωσε 53% των ομιλιών στην προβολή της προγραμματικής ατζέντας, με το υπόλοιπο 47% να αφορά κριτική προς τους αντιπάλους. Για τον Νίκο Ανδρουλάκη τα ποσοστά ήταν 58% για την ατζέντα και 42% για κριτική, για τον Δημήτρη Κουτσούμπα 46% και 54% αντιστοίχως και για τον Κυριάκο Βελόπουλο 25% και 75%.

Οσον αφορά το λεξιλόγιο και επαναλαμβανόμενες αναφορές, στις ομιλίες του Κυριάκου Μητσοτάκη ξεχωρίζουν οι αναφορές στο Ταμείο Ανάκαμψης, στοιχείο που σύμφωνα με τους ερευνητές συνδυάζεται με την έμφαση στον προγραμματικό λόγο. Ο Αλέξης Τσίπρας αύξησε τις αναφορές στο ΕΣΥ αλλά και τις προσωπικές αναφορές στον Κυριάκο Μητσοτάκη. Συχνές αναφορές στον Κυριάκο Μητσοτάκη καταγράφονται και στις ομιλίες του Νίκου Ανδρουλάκη, ενώ ακολουθούν οι αναφορές στον Αλέξη Τσίπρα και στον Ανδρέα Παπανδρέου. Σε σχέση με τους οργανισμούς, οι πιο συχνές αναφορές Ανδρουλάκη είναι για την Ευρωπαϊκή Ενωση, το Ταμείο Ανάκαμψης, το ΕΣΥ. Ο Δημήτρης Κουτσούμπας έχει συχνές αναφορές στην Ευρωπαϊκή Ενωση, στο Ταμείο Ανάκαμψης και στο ΝΑΤΟ.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης εμφανίζει συνέπεια ως προς τη στρατηγική περιορισμένου λόγου πόλωσης και λαϊκισμού. Ο Αλέξης Τσίπρας εμφανίζεται να έχει μειώσει τις αναφορές στη δεύτερη προεκλογική εκστρατεία σε σχέση με την πρώτη, ενώ μειωμένη πόλωση αποτυπώνεται και στις ομιλίες του Νίκου Ανδρουλάκη.

Την ιδέα και τον συντονισμό του έργου είχαν οι Θανάσης Τρομπούκης και Κέλλυ Κική (iMEdD). Επιστημονικός σύμβουλος για θέματα Πολιτικής Θεωρίας είναι ο Αντώνης Γαλανόπουλος, υποψήφιος διδάκτωρ Πολιτικής Επιστήμης ΑΠΘ. Η ανάπτυξη λογισμικού / ανάλυση δεδομένων έγινε από τους Παύλο Σερμπέζη, Στέλιο Καραμανίδη, Δημήτριο-Παντελεήμονα Γιακάτο, Ηλία Δημητριάδη (Datalab, Τμήμα Πληροφορικής ΑΠΘ) και τη διευθύντρια Datalab (Τμήμα Πληροφορικής ΑΠΘ), καθηγήτρια Αθηνά Βακάλη...

Δώρα Αντωνίου

Η Καθημερινή


from KAFENEIO-GR https://ift.tt/j8ElHx9
via IFTTT

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου