Πέμπτη 28 Φεβρουαρίου 2019

Άρχισε η αντίστροφη μέτρηση για την υπόθεση Novartis

Του Παναγιώτη Στάθη

Ηγγικεν η ώρα για την πρώτη ποινική αποτίμηση της υπόθεσης Novartis με βάση το πρώτο πόρισμα  3.000 σελίδων των Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης που εστάλη προ ημερών στους Εισαγγελείς κατά της Διαφθοράς.

Οι εξελίξεις έρχονται στον απόηχο των πληροφοριών για απουσία εντοπισμού παράνομου χρήματος στα ελεγχόμενα πολιτικά πρόσωπα...
καθώς και της παραίτησης του πρώην επικεφαλής των εισαγγελέων κατά της Διαφθοράς, Γιάννη Αγγελή, ο οποίος διαφώνησε (πέραν των άλλων) και με χειρισμούς στην έρευνα.

Η υποβολή του πορίσματος, το οποίο είχε "παραγγελθεί" από τον Μάρτιο του 2017 από την τότε επικεφαλής της εισαγγελίας κατά της Διαφθοράς, Ελένη Ράϊκου, ουσιαστικά ενεργοποιεί τον χρονοδιακόπτη για την κατάληξη του πρώτου τμήματος της έρευνας, το οποίο αποτελεί και ένα πολύ μικρό τμήμα της συνολικής υπόθεσης. Και αυτό γιατί το πόρισμα που ουσιαστικά "μέτρησε" τις τιμές συγκεκριμένων φαρμάκων, αφορά μεν μια συνολική περίοδο από το 2006 έως το 2014, όμως τα περισσότερα φάρμακα που ασχολήθηκε αφορούν τη διετία 2012-2014. Τα φάρμακα αυτά είναι μόλις πέντε της ελεγχόμενης εταιρίας Novartis και αφορούν (μέσω ογκωδέστατων συγκριτικών στοιχείων)  την τιμολόγηση τους στην Ελλάδα. Τα εν λόγω σκευάσματα ανήκουν στα ιδιαίτερα ακριβά, με κόστος που ξεπερνούσε τα 1.000 ευρώ, για καρκινοπαθείς ή για ασθενείς με σοβαρά θέματα όρασης.

Τι θα κάνουν

Τα ευρήματα των ελεγκτών αφού μελετηθούν από τους Εισαγγελείς Διαφθοράς θα επιχειρηθεί να συνδεθούν με άλλα ευρήματα ώστε να διαπιστωθεί εάν προκύπτουν ενδείξεις τέλεσης αδικημάτων από πολιτικά πρόσωπα. Κι αυτό γιατί οι ελεγκτές προφανώς και δεν δύνανται να αναφερθούν σε τυχόν ευθύνες πολιτικών, αλλά φτάνουν μέχρι τις επιτροπές των υπουργείων που αποφάσισαν τις τιμές. Τα επιπλέον στοιχεία των εισαγγελέων είναι αυτά που θα πρέπει να συνδέσουν τις τυχόν αυξημένες τιμές με πράξεις που ανάγονται σε ευθύνη των υπουργών και δη δωροδοκία ή άλλο αδίκημα. Η έλλειψη όμως ευρημάτων σε επίπεδο χρημάτων δημιουργεί έναν επιπλέον νομικό προβληματισμό γιατί τυχόν κλητεύσεις ως υπόπτων τέλεσης του αδικήματος της δωροδοκίας πρώην υπουργών, καθώς αυτές θα στηρίζονται αποκλειστικά σε άλλα στοιχεία, όπως καταθέσεις μαρτύρων ή έγγραφα της εταιρίας.


Και αρχείο;

Παράλληλα θεωρείται σχεδόν βέβαιο πως για κάποιους από τους ερευνώμενους πολιτικούς, η παράδοση του επίμαχου πορίσματος των Ελεγκτών θα αποτελέσει και το τέλος της όλης διαδικασίας ελέγχου τους καθώς δεν προκύπτουν στοιχεία σε βάρος τους και έτσι αναμένεται οι Εισαγγελείς να ζητήσουν την αρχειοθέτηση της δικογραφίας για αυτούς.

Ζημία

Το ογκώδες υλικό που συνέλεξαν οι Ελεγκτές, που εποπτεύονται από την Επιθεωρήτρια Δημόσιας Διοίκησης Μαρία Παπασπύρου, φέρεται να περιέχει εκατοντάδες στοιχεία από πολλές πηγές , όπως τον ΕΟΦ αλλά και την Διεύθυνση Εγκληματολογικών Ερευνών της ΕΛ.ΑΣ. τα οποία έχουν διασταυρωθεί και αξιολογηθεί προκειμένου να καταλογιστούν ευθύνες κρατικών λειτουργών. Οι εκτιμήσεις των Ελεγκτών για το θέμα της τιμολόγησης ή υπερτιμολόγησης συγκεκριμένων φαρμάκων θα βοηθήσουν την Εισαγγελία Διαφθοράς όχι μόνο να αποδώσει ποινικές ευθύνες όπου απαιτείται, αλλά και να προχωρήσει σε μία πρώτη πιο εμπεριστατωμένη εκτίμηση της ζημιάς του Δημοσίου από την εκτόξευση της φαρμακευτικής δαπάνης η οποία ανεπίσημα ακόμα εκτιμάται σε πολλά δισεκατομμύρια ευρώ.


from ΚΑΦΕΝΕΙΟ https://ift.tt/2H69UNO
via IFTTT

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου