Τετάρτη 27 Φεβρουαρίου 2019

Το Δημόσιο Σύστημα Υγείας αργοπεθαίνει, δια χειρός Πολάκη!

Του Θοδωρή Γιάνναρου

Δεν είναι σίγουρα του χαρακτήρα μου, να περιγράφω την κατάσταση που επικρατεί στο Εθνικό Σύστημα Υγείας, το οποίο και υπηρέτησα για πολλά χρόνια από μάχιμες θέσεις ευθύνης και άλλα τόσα ως διοικητής νοσοκομείου, σε δύσκολες εποχές, με περισσότερο μελανά χρώματα από όσο του αναλογούν. Μπορώ όμως να δηλώσω, με πλήρη επίγνωση όσων γράφω, ότι δυστυχώς η κατάσταση, την οποία όλοι μας βιώνουμε καθημερινά τα τέσσερα τελευταία χρόνια και η οποία βρίσκεται σε λογαριθμικά αυξανόμενη επιδείνωση...
, απέχει πάρα πολύ από την κατάσταση που με διάφορα αφηγήματα, προσπαθεί απεγνωσμένα να περιγράψει η κυβέρνηση και ο πρωτομάστορας της αποσύνθεσης του ΕΣΥ, αναπληρωτής υπουργός Υγείας Παύλος Πολάκης.

Η κατάσταση που δυστυχώς είναι αναγκασμένοι να βιώνουν καθημερινά οι χρήστες του Συστήματος Υγείας-Έλληνες πολίτες δεν τιμά ούτε τη χώρα, ούτε τους πολίτες της... ούτε τη φήμη του Ελληνισμού, ούτε την 4.000 ετών Ιστορία του, ειδικά στο χώρο της Ιατρικής!

Αυτό επιβεβαιώνεται καθημερινά και από τις ελλείψεις σε προσωπικό, τις συνθήκες εργασίας των εργαζόμενων συνολικά στα δημόσια νοσοκομεία και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν με τον ελλιπή εξοπλισμό, παρ’ όλο που τελευταίας τεχνολογίας ιατρικά μηχανήματα σαπίζουν σε υπόγεια, αχρησιμοποίητα!

Πρόκειται για την εικόνα ενός συστήματος το οποίο έχει φθάσει πια στα όριά του, αν δεν τα έχει ήδη ξεπεράσει και είναι ανάγκη επιτακτική, το κλίμα και η περιρρέουσα κατάσταση, όχι απλά να βελτιωθεί, αλλά να αναστραφεί πλήρως!

Δεν είναι δυνατόν, η χώρα αυτή να διαθέτει ένα από τα καλύτερα επιστημονικά δυναμικά στον κόσμο, ειδικά στον ευρύτερο χώρο της Ιατρικής και λόγω των πολλών και διαχρονικών στρεβλώσεων του μηχανισμού "πρόληψης και προστασίας της υγείας", να εμποδίζονται να δώσουν στους πολίτες αυτό που και μπορούν και θέλουν να τους προσφέρουν...

Η νέα κυβέρνηση που θα προκύψει από τις επικείμενες Εθνικές Εκλογές, πρέπει να εγκαινιάσει έναν διευρυμένο κύκλο επαφών με όλους τους σημαντικούς φορείς που εκπροσωπούν τον κλάδο της Υγείας και φυσικά, στο πλαίσιο αυτών των συναντήσεων, πρέπει να αφουγκραστεί και να κατανοήσει ποια ακριβώς είναι η πραγματική κατάσταση στα νοσοκομεία, ποια είναι τα προβλήματα τα οποία αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι στον Τομέα της Υγείας και ποιες θα είναι οι δικές της εφαρμοσμένες προτάσεις για το πως αυτά, πρέπει να αντιμετωπιστούν...

Τώρα, ως προς την κυβερνητική προπαγάνδα του ΣΥΡΙΖΑ περί δήθεν ένταξης των ανασφάλιστων στο ΕΣΥ, επί ημερών Τσίπρα, αυτό είναι ένα αναίσχυντο ψέμα, συριζαίικης κοπής!

Η ένταξη των ανασφάλιστων στο Εθνικό Σύστημα Υγείας είχε γίνει από την προηγούμενη Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας... ή μήπως αμφιβάλλει κανείς για την ύπαρξη τότε της "Συμμαχίας Νοσοκομείων για τους Ανασφάλιστους", με επικεφαλής το Νοσοκομείο Ελπίς;

Μόνο που τότε κάποιοι ενδιαφέρονταν πραγματικά και έφερναν τόνους φάρμακα, αναλώσιμα και ιατρικά μηχανήματα με δωρεές απ’ όλο τον κόσμο!

Τότε είχε ενωθεί η Ομογένεια και οι Έλληνες της Διασποράς είχαν ενωθεί για να κρατήσουμε όρθιο το ΕΣΥ για όλους!

Ήταν τυχαίο μήπως, που τα μεγαλύτερα ειδησεογραφικά πρακτορεία κατασκήνωσαν στο "Ελπίς", για να διαπιστώσουν πώς τα καταφέρνανε; Ήταν τυχαίο μήπως, που έγραφαν ή μετέδιδαν διθυράμβους για την προσπάθεια αυτή;

Το κράτος τότε, μέσω του υπουργείου Υγείας, ποτέ δεν αρνήθηκε έξτρα επιχορηγήσεις για τους ανασφάλιστους!

Τώρα, τι ακριβώς γίνεται;

Ακριβώς το ίδιο κονδύλι που υπήρχε για τους ανασφάλιστους, το μοίρασαν δια του τρία και με τα ίδια μπάτζετ, περιθάλπουν ασφαλισμένους, ανασφάλιστους και παράτυπους μετανάστες, με τους πρώτους να προηγούνται όλων των άλλων... με αποτέλεσμα να προσφέρεται περιορισμένης εμβέλειας θεραπείες!

Οι ασθενείς ψάχνουν τα φάρμακά τους, οι καρκινοπαθείς λαμβάνουν πεπαλαιωμένα θεραπευτικά σχήματα, μιας και τα τελευταίας γενιάς είναι ακριβά και δεν εισάγονται ή εισάγονται σε ελάχιστες ποσότητες για "ειδικές" μόνο περιπτώσεις (μπάρμπα στην Κορώνη κλπ.). 

Σάπιο σύστημα δηλαδή, που διοικείται από σάπιους και ημισαπισμένους άρχοντες της υγείας...

Τέλος, ως προς τη στελέχωση του ΕΣΥ, πρέπει να αναγνωριστούν με καθαρό μυαλό οι τεράστιες  ανάγκες που δημοσίου συστήματος υγείας και να δοθεί προτεραιότητα στη στελέχωση των κρίσιμων τομέων, όπως ο νοσηλευτικός και οι Μονάδες Εντατικής Θεραπείας... αλλιώς το σύστημα θα καταρρεύσει!

Όσα χρήματα εξοικονομηθούν η από την ορθή διοίκηση του συστήματος, θα πρέπει να επιστρέφονται στο ίδιο το εθνικό σύστημα υγείας.

Θέλει πολλή δουλειά για να επιδιορθωθεί και να λειτουργήσει το σαθρό αυτό σύστημα! Όλα τα έχουμε... και όρεξη και γνώσεις και πόρους θα βρούμε!

Ένα κρίσιμο μέγεθος δεν θα έχουμε στη διάθεση μας, όταν η δημοκρατία επιστρέψει, μετά τις Εθνικές Εκλογές... και αυτό είναι ο χρόνος!

*Ο κ. Θοδωρής Γιάνναρος είναι Μοριακός Βιολόγος-Γενετιστής, Μέλος Τομέα Υγείας της Νέας Δημοκρατίας, Υποψήφιος για την Περιφέρεια Αττικής (Νότιος Τομέας), με τον Γιώργο Πατούλη - Νέα Αρχή

email: theogiannaros@gmail.com, Twitter: @theogiannaros1, FaceBook: Theo Giannaros


from ΚΑΦΕΝΕΙΟ https://ift.tt/2Tc48Rl
via IFTTT

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου