Τετάρτη 27 Φεβρουαρίου 2019

Κάνετε επιτέλους αυτό το δεύτερο δημοψήφισμα για το Brexit

Από τη συντακτική ομαδά του Bloomberg Opinion

Η ξαφνική μετατόπιση της στάσης του Εργατικού Κόμματος για το Brexit δεν είναι οριστική και δεν διευθετεί τίποτα -αλλά σε αυτό το ατελείωτο έπος της καταστροφικής ανικανότητας, θεωρείται μια ελπιδοφόρος εξέλιξη....
Μετά από μήνες αμφιταλάντευσης, ο Jeremy Corbyn δήλωσε ότι αυτός και το κόμμα του θα υποστηρίξουν ένα δεύτερο δημοψήφισμα για να αποφευχθεί αυτό που o ίδιος αποκαλεί "καταστροφικό Brexit των Τόρις".

Ήταν καιρός να γίνει. Αλλά δεν είναι μόνο το καταστροφικό Brexit των Τόρις που πρέπει να αποφύγει η Βρετανία. Είναι κάθε είδους Brexit, συμπεριλαμβανομένου του υποτιθέμενα λιγότερο επιζήμιου Brexit των Εργατικών που φαίνεται να έχει κατά νου ο Corbyn.

To επιχείρημα υπέρ της διεξαγωγής μιας νέας "λαϊκής ψηφοφορίας" ήταν εξαρχής απλό: πρέπει να αντιστραφεί το λάθος που έκανε ο λαός την πρώτη φορά.

Η καθυστερημένη έκκληση του Corbyn για νέο δημοψήφισμα ήταν αποτέλεσμα της δυσαρέσκειας του κόμματός του για τη μπερδεμένη του στάση. Η πρόσφατη "αποστασία" υποστηρικτών του Remain προς μια νέα ανεξάρτητη ομάδα πρώην βουλευτών των Τόρις και των Εργατικών κατέστησε τον ελιγμό πιο αναγκαίο. Αλλά ο Corbyn, όπως πολλοί υποστηρικτές του κόμματος στη χώρα, δεν είναι θαυμαστής της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ελπίζει ότι θα "ενορχηστρώσει" ένα πιο ήπιο Brexit αντί για το σχέδιο αποχώρησης χωρίς συμφωνία με το οποίο "τζογάρει" η πρωθυπουργός Theresa May.

O Corbyn λέει ότι στηρίζει τη συμμετοχή της χώρας σε κάποιου είδους τελωνειακή ένωση και ότι επιθυμεί ελεύθερη πρόσβαση στην ενιαία αγορά (αν και όχι πλήρη). Βεβαίως, αυτό θα ήταν καλύτερο από το να μην υπάρξει καθόλου συμφωνία -αλλά δεν θα μπορούσαμε να το χαρακτηρίσουμε ένα καλό αποτέλεσμα. Θα έκανε το Ηνωμένο Βασίλειο ένα δευτεροκλασάτο μέλος της ΕΕ, δεσμευμένο να ακολουθεί τους περισσότερους από τους κανόνες της, αλλά χωρίς να έχει λόγο στο ποιοι θα είναι οι κανόνες αυτοί.

Εάν σκεφτούμε ότι η χώρα δεν ήταν ικανοποιημένη με την ΕΕ πριν, φανταστείτε πόσο θα αυξανόταν η δυσαρέσκεια με αυτόν τον ρόλο. Αν αυτό είναι το Brexit των Εργατικών που θέλει ο Corbyn, είναι η συνταγή για μια οργή που θα απλά θα σιγοβράζει.

Οι οπαδοί του "Remain" στη Βουλή των Κοινοτήτων πρέπει να κάνουν δύο βήματα. Πρώτον, θα πρέπει να ψηφίσουν υπέρ της παράτασης -ή, κατά προτίμηση, της απόσυρσης- της προθεσμίας του Ηνωμένου Βασιλείου για την ενεργοποίηση του Άρθρου 50, με το σκεπτικό ότι ο κίνδυνος ενός κατά λάθος Brexit χωρίς συμφωνία είναι πλέον αναπόδεκτα υψηλός και ότι η απουσία κατάλληλης προετοιμασίας θα έφερνε την καταστροφή.

Κατόπιν αυτού, θα πρέπει να ψηφίσουν για τη διενέργεια ενός δεύτερου δημοψηφίσματος με θέμα την παραμονή. Οι βουλευτές πρέπει να παραδεχτούν ότι τόσο η κυβέρνηση όσο και το Κοινοβούλιο δεν μπόρεσαν να οργανώσουν μια έξοδο που να έχει νόημα για τη χώρα. Η συμβουλή τους προς το εκλογικό σώμα πρέπει να είναι να εξετάσει το μάθημα που πήρε και να αναθεωρήσει την απόφασή του.

Μπορεί αυτό να μην είναι το επιθυμητό για τον Corbyn. Αλλά αν το momentum για ένα δεύτερο δημοψήφισμα έχει αυξηθεί, τότε αρκεί. Οι βουλευτές των Τόρις και των Εργατικών που βάζουν πάνω από όλα τα συμφέροντα της χώρας, θα πρέπει να συμμετάσχουν στην εκστρατεία για την ακύρωση του Brexit με ψηφοφορία του λαού πριν να είναι πολύ αργά.


from ΚΑΦΕΝΕΙΟ https://ift.tt/2Tc4587
via IFTTT

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου