Πέμπτη 31 Μαρτίου 2016

Το μόνο αξιόπιστο όπλο του είναι ο στρατός - Ο Ασαντ θα πάει τον πόλεμο μέχρι τέλους

Συνέντευξη στο ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Σπούτνικ παραχώρησε ο σύριος πρόεδρος, Μπασάρ αλ-Άσαντ κατά την οποία τόνισε τη σημασία των επιτυχιών του συριακού στρατού: «Οι επιτυχίες του Αραβικού Στρατού της Συρίας και η ισχυρή υποστήριξη από τη Ρωσία, θα συμβάλουν στην επιτάχυνση μιας πολιτικής διευθέτησης στον εμφύλιο πόλεμο της χώρας" .

Αξίζει να σημειωθεί ότι, Άσαντ σημείωσε επίσης ότι η αντιπροσωπεία της Συρίας στις ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις των Ηνωμένων Εθνών στη Γενεύη...
"εμφανίζει ευελιξία, ώστε να μην χαθεί ούτε μία ευκαιρία" για μια de facto συμφωνία κατάπαυσης του πυρός.

Ωστόσο, συνέχισε να υπογραμμίσει τη σημασία των νικών του συριακού στρατού στο πεδίο της μάχης:

«Η στρατιωτική υποστήριξη της Ρωσίας, η στήριξη που παρέχεται από τους φίλους της Συρίας και οι στρατιωτικές επιτυχίες του συριακού στρατού - όλα αυτά θα οδηγήσουν στην επιτάχυνση της πολιτικής διευθέτησης, και όχι το αντίστροφο»

Δεδομένου ότι η ρωσική πολεμική αεροπορία άρχισε να βομβαρδίζει την ISIS και στόχους ισλαμιστών ανταρτών στα τέλη Σεπτεμβρίου του 2015, τα κυβερνητικά στρατεύματα έχουν επιτύχει σημαντικές νίκες σε όλη τη χώρα - όπως:

- Απελευθέρωση των προπυργίων των ανταρτών, Salma και Rabia στη Λατάκια, μαζί με δεκάδες άλλα χωριά.

- Σπάσιμο της πολιορκίας της βάσης του Κουβέιρες στο Χαλέπι και των εγκλωβισμένων 314 στρατιωτών και απελευθέρωση περίπου 50 χωριών από τημ ISIS στην περιοχή.

- Σπάσιμο της 3ετους πολιορκίας στις πόλεις Nubl και al-Zahraa στο βόρειο Χαλέπι.

- Απελευθέρωση του al-Eis και Hader στο νότιο Χαλέπι κι εκδίωξη των τζιχαντιστών.

- Απελευθέρωση του Sheikh Meskin μαζί με δύο βασικές περιοχές στην επαρχιακή πρωτεύουσα της Νταράα.

- Και τέλος η απελευθέρωση της Παλμύρα και της αρχαίας πόλης.

Η απουσία ιδιαίτερης προόδου στις συνομιλίες της Γενεύης λειτουργεί πιθανότατα υπέρ του Ασαντ καθώς η Δύση και η αντιπολίτευση επιθυμούν την αποχώρηση του σύριου προέδρου. Στον αντίποδα όμως τους όρους μιας συμφωνίας τους επιβάλλει συνήθως ο νικητής.

Αυτή τη στιγμή νικητής στο έδαφος είναι ο συριακός στρατός ο οποίος έχει πετύχει σημαντικές νίκες και πλέον βλέπει μπροστά του το πιθανό τέλος του πολέμου όσον αφορά το ισλαμικό κράτος σε περίπτωση που το επόμενο διάστημα ακολουθήσουν επιτυχημένες επιχειρήσεις στο Ντέιρ Εζόρ και τη Ράκκα.

Ο Ασαντ αποδεικνύεται εφτάψυχος. Κάθε φορά που εθεωρείτο τελειωμένος, επανερχόταν. Ας αναλογιστούμε πως επί 5 χρόνια διαρκώς πέφτει αλλά παραμένει στη θέση του.

Είναι πολύ πιθανό η Μόσχα να μην επιμείνει μέχρι τέλους στην πάγια θέση της ότι μόνος αρμόδιος να αποφασίσει για την παραμονή ή μη του Ασαντ είναι ο συριακός λαός, ωστόσο ο σύριος πρόεδρος γνωρίζει ότι όπως έχουν τώρα τα πράγματα, η Ρωσία δεν μπορεί να τον εγκαταλείψει διότι, καλώς ή κακώς, αυτός κράτησε και κρατά τη χώρα όρθια. Αν τον εγκαταλείψει και αρχίσει πάλι η φθορά στα διάφορα μέτωπα, τότε όλη αυτή η στρατιωτική εμπλοκή της Ρωσίας από το φθινόπωρο θα έχει αποδειχθεί άσκοπη.

Το γεγονός επίσης ότι όπως αποκαλύπτει ο βρετανός αρθρογράφος Ρόμπερτ Φισκ, έχει προχωρήσει ήδη σε αναθέσεις ρόλων στο σχεδιασμό και την ανακατασκευή των βομβαρδισμένων πόλεων, αποτελεί μια ακόμη ένδειξη ότι δε σκοπεύει να αποχωρήσει από μόνος του αλλά επιθυμεί να είναι ενεργός την επόμενη ημέρα της Συρίας.

Έχει ήδη διανύσει πολύ μεγάλη απόσταση για να αποχωρήσει...


from ΚΑΦΕΝΕΙΟ http://ift.tt/1Y1DUJv
via IFTTT

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου