Δευτέρα 28 Μαρτίου 2016

Φορολογικά κίνητρα, άρση αντικινήτρων για να ελθουν άμεσα επενδύσεις

Του Πέτρου Τρουπιωτη
 
 
 Η χώρα ασφυκτιά από την έλλειψη επενδύσεων, που είναι και η μοναδική πιθανή λύση  για το θέμα της ανάπτυξης της χώρας, που θα οδηγήσει σε αντιμετώπιση των οικονομικών προβλημάτων, στην μείωση της ανεργίας και την αποφόρτιση της κοινωνίας, όμως η κυβέρνησης δεν φαίνεται έχει το θέμα αυτό σε πρώτη προτεραιότητα.
 Και αυτό σημαίνει τρία πράγματα.
 ΄Η δεν έχει αντιληφτεί ποιο είναι το πρόβλημα αρά δεν μπορεί να δει και την λύση, πράγμα που θα ήταν τραγικό για την χώρα
΄Η δεν μπορεί, δεν έχει την ικανότητα, να κινηθεί προς αυτή την κατεύθυνση , δηλαδή να δημιουργήσει τις προϋποθέσεις για την προσέλκυση επενδύσεων
΄Η τέλος δεν θέλει να κάνει κάτι τέτοιο , μια και έχει «ιδεολογική αντίθεση» με την ανάπτυξη της ιδιωτικής οικονομίας.
 
   Δυστυχώς για την χώρα , όπως δείχνουν τα πράγματα , φαίνεται πως σίγουρα ισχύουν τα δυο τελευταία, με κυρίαρχο την αντίθεση στην ιδιωτική οικονομία ενώ είναι πολύ πιθανόν μεγάλος αριθμός υπουργών και...... άλλων στελεχών , να μην μπορούν να κατανοήσουν την ανάγκη των επενδύσεων, ‘αρα να μην μπορούν να δουν και την λύση.
   Οι σπασμωδικές ενέργειες που γίνονται σε ολους τους τομείς που άπτονται της οικονομίας , τόσο επί της ουσίας όσο και στο λεγόμενο κλιμα, δείχνουν ότι η κυβέρνηση δεν μπορεί να ανοίξει τον δρόμο για την προσέλκυση μεγάλων ξένων επενδύσεων. Επενδύσεων που θα αποδίδουν άμεσα αλλά και θα δημιουργούν ένα κλιμα για μεσοπρόθεσμα αποτελέσματα.
 
  Για να καταλάβει κανεις ποιο είναι το κλιμα που δημιουργεί η κυβέρνηση με τις ενέργειες της , ή κυρίως με την αδράνεια της, αρκεί να διαβάσει λίγα από τα όσα ο κ  κ. Ευτυχής Βασιλάκης μέλος του ΔΣ και επικεφαλής της Επιτροπής Φορολογικών Θεμάτων του ΣΕΒ., μιλώντας την Τετάρτη στην ειδική εκδήλωση που διοργάνωσε ο ΣΕΒ, με θέμα  «Η ανάγκη για ένα επενδυτικό σοκ: φορολογικά κίνητρα, άρση αντικινήτρων και επενδύσεις»
 Και μόνον το ότι ο ΣΕΒ , που όχι απλώς έχει κρατήσει εδώ και ένα χρόνο στάση αναμονής απέναντι στην κυβέρνηση αλλά θα μπορουσε να πει κανεις ότι την έχει στηρίξει αρκετές φορές, ένοιωσε την ανάγκη να κάνει μια τέτοια ημερίδα, δείχνει ότι το πρόβλημα είναι μεγάλο. Είναι μεγάλο, και οι άνθρωποι της αγοράς το βλεπουν κάθε μέρα μπροστά τους, το αντιμετωπίζουν και αντιλαμβάνονται ότι αν δεν λυθεί, δεν μπορεί να υπάρξει κανενός είδους εξέλιξη στην ελληνική οικονομία.
 Είπε λοιπόν ο κ Βασιλάκης , ανάμεσα στα άλλα: «Αντί να θεσπίζουμε επενδυτικά κίνητρα που στηρίζονται και στηρίζουν τη φορολογική ειλικρίνεια και συνέπεια, αυξάνουμε τους ονομαστικούς συντελεστές προς όφελος της φοροδιαφυγής και της φοροκλοπής, ιδιαίτερα σε ένα περιβάλλον έντονα περιορισμένης ρευστότητας» Αναφερόμενος  μάλιστα στις επιχειρήσεις  τόνισε πως η υπερφορολόγησα αποτελεί τον κανόνα, με αποτέλεσμα η χώρα μας να βρίσκεται στις υψηλότερες θέσεις στην Ε.Ε. και στον ΟΟΣΑ ως προς τη φορολογία των επιχειρήσεων, αλλά και τη φορολόγηση της εργασίας, τόσο σε επίπεδο φόρων όσο και εισφορών.
 Ποια ήταν η πρόταση του;
«Χρειαζόμαστε μέτρα που θα εκσυγχρονίσουν το φορολογικό περιβάλλον και θα τονώσουν τα δημόσια έσοδα, και στο πλαίσιο αυτό η επέκταση της χρήσης των ηλεκτρονικών συναλλαγών, η διεύρυνση της ηλεκτρονικής τραπεζικής και κυρίως η υποχρεωτική καθιέρωση της ηλεκτρονικής τιμολόγησης στις συναλλαγές των επιχειρήσεων θα βελτιώσουν την ανταγωνιστικότητα και θα ωφελήσουν και τις επιχειρήσεις και το ελληνικό κράτος».
 Απλά με δυο φράσεις, οι άνθρωποι της αγοράς, αυτοί που αντιμετωπίζουν τα προβλήματα κάθε μέρα, αυτοί που ουσιαστικά στηρίζουν την ελληνική οικονομία, λένε τι πρέπει να κάνει η κυβέρνηση.
 Δυστυχώς, φαίνεται ότι στην κυβέρνηση, επικρατούν οι ιδεοληψίες αντί να αντιμετωπισθεί η πραγματικότητα.



from ΚΑΦΕΝΕΙΟ http://ift.tt/1PB9QON
via IFTTT

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου