Πέμπτη 28 Ιουνίου 2018

Ξεκίνησε η κρίσιμη σύνοδος για Brexit και μεταναστευτικό- Αποβίβαση των μεταναστών στην Αφρική προτείνει η Α. Μέρκελ

Το μεταναστευτικό το Brexit και η γενικότερη σωστή λειτουργία της Ευρωζώνης πρωταγωνιστούν στις εργασίες του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και της Συνόδου της Ευρωζώνης στις Βρυξέλλες.

Οι εργασίες ξεκίνησαν σήμερα το μεσημέρι και ολοκληρώνονται αυριο....
Προσερχόμενοι στη Σύνοδο οι ηγέτες των χωρών μελών έκαναν δηλώσεις

Μακρόν: «Αυτή η σύνοδος κορυφής θα είναι η ευκαιρία για μία σημαντική συζήτηση για την μετανάστευση

Αυτό δήλωσε κατά την είσοδό του ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουελ Μακρόν.

Ολόκληρη η δήλωση του Εμανουελ Μακρόν: «Αυτή η σύνοδος κορυφής θα είναι η ευκαιρία για μία σημαντική συζήτηση για την μετανάστευση. Η Ευρώπη ζει με αυτήν από το 2015. Ολοι αντιμετωπίζουμε μία απλή επιλογή: θέλουμε εθνικές λύσεις ή πιστεύουμε στις ευρωπαϊκές λύσεις και την συνεργασία; Σε ό,τι με αφορά, θα υπερασπισθώ ευρωπαϊκές λύσεις μέσω συνεργασίας, εντός της Ευρωπαϊκής Ενωσης και κατ΄εφαρμογήν του Σένγκεν. Εχουμε ανάγκη την συνεργασία στο πλαίσιο των ισχυουσών συμφωνιών και τον εκσυγχρονισμό τους. Υπάρχει δουλειά να γίνει πέρα από τα σύνορα της Ευρώπης, για τα σύνορα της Ευρώπης και εντός της Ευρώπης με βάση δύο αρχές: την υπευθυνότητα και την αλληλεγγύη».

Μέρκελ: Μπορούμε να συζητήσουμε για την αποβίβαση των μεταναστών στην Αφρική

«Μπορούμε να συζητήσουμε για την αποβίβαση των μεταναστών στην Αφρική, αλλά χρειάζεται πρώτα να μιλήσουμε με αυτές τις χώρες», είπε μεταξύ άλλων, προσερχόμενη στη Σύνοδο η Γερμανίδα καγκελάριος, σύμφωνα με το ΑΠΕ.

«Χαίρομαι για το σημερινό Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και για τις συζητήσεις που θα κάνουμε σήμερα και αύριο. Σήμερα θα συζητήσουμε για την οικονομική κατάσταση. Ολοι γνωρίζουμε ότι έχουμε να αντιμετωπίσουμε το θέμα των δασμών των ΗΠΑ και ότι η Ε.Ε αντέδρασε σε αυτούς κάτι που ήταν και σωστό. Θα συζητήσουμε για το εάν θα ξεκινήσουμε συζητήσεις για το θέμα αυτό ως Ευρώπη με τις ΗΠΑ ώστε να εμποδίσουμε μια κλιμάκωση των εμπορικών εμποδίων. Επίσης, αργότερα στο δείπνο θα συζητήσουμε για το μεταναστευτικό. Εχουμε ήδη επιτύχει πολλά στο θεμα αυτό, αλλά θα συζητήσουμε ιδίως για την προστασία των εξωτερικών μας συνόρων. Και από την πλευρά μου θα ήθελα να πω ότι σφαλώς και μπορούμε να συζητήσουμε για τον χειρισμό του θέματος των πλοίων που έρχονται από την Βόρεια Αφρική, αλλά οφείλουμε να συζητούμε με τις χώρες και όχι για τις χώρες προέλευσης στο μεταναστευτικό. Η συμφωνία με την Τουρκία ήταν μια τέτοια διμερής συμφωνία. Θα πρέπει επομένως να δούμε και τις ανάγκες αυτών των χωρών μαζί με διεθνείς οργανισμούς. Η προστασία όμως των κοινών μας συνόρων είναι κάτι το οποίο μας ενώνει. Θα συζητήσουμε φυσικά για την φύλαξη των κοινών μας συνόρων, για την FRONTEX και θέματα δευτερογενή όπως την ανάγκη προστασίας και υποστήριξης των χωρών οι οποίες υποδέχοντια πρόσφυγες. Από την άλλη όμως πλευρά δεν είναι δυνατόν να αναζητούν μόνοι τους οι μετανάστες τη χώρα στην οποία θα ζητήσουν άσυλο. Αύριο θα συζητήσουμε για το θέμα τις εξόδου της Βρετανίας από την Ε.Ε., το Brexit, αλλά και το θέμα της νομισματικής ένωσης.Η Γερμανία και η Γαλλία έχουμε κάνει μια σειρά από προτάσεις τις οποίες θα συζητήσουμε αύριο. Χαίρομαι που έχουμε καταφέραμε να επιτύχουμε κοινές απόψεις», πρόσθεσε.



from ΚΑΦΕΝΕΙΟ https://ift.tt/2lDfxHj
via IFTTT

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου