Τρίτη 23 Μαΐου 2023

Με… push forward απάντησε ο Μητσοτάκης στις αποκαλύψεις των NYT...


 ... για τα pushbacks...
Την πρώτη του συνέντευξη μετά από την εκλογική νίκη της Νέας Δημοκρατίας έδωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, μιλώντας στο CNN και την Κριστιάν Αμανπούρ, όμως, πέρα από τους διθυράμβους και την αυτοαποθέωση προσπάθησε να δώσει απαντήσεις και για τη σκληρή μεταναστευτική πολιτική που έχει ασκήσει...

Η γνωστή δημοσιογράφος ρώτησε τον πρωθυπουργό για το σκληρό βίντεο που αποκάλυψαν πριν από μερικές ημέρες οι New York Times που καταγράφει αιτούντες άσυλο, ανάμεσά τους και παιδιά, να περισυλλέγονται, να μεταφέρονται στη θάλασσα και να εγκαταλείπονται σε μια σχεδία από την ελληνική ακτοφυλακή.

«Η Ευρωπαϊκή Ένωση έστειλε ένα μήνυμα στις ελληνικές αρχές για πλήρη και ανεξάρτητη έρευνα στις κατηγορίες ότι η κυβέρνησή σας παρανόμως επιτρέπει pushback μεταναστών στο Αιγαίο. Θέλω να προβάλλω ένα βίντεο που ξέρω ότι έχετε δει, που δείχνει τους μετανάστες να μπαίνουν σε φορτηγάκι, στη συνέχεια σε βάρκα, μετά σε σκάφος του λιμενικού και τελικά να στέλνονται με φουσκωτή σχεδία, στο Αιγαίο. Η πρώτη μου ερώτηση είναι αν θα διατάξετε μία πλήρη και ανεξάρτητη έρευνα για το τι συνέβη;» ήταν η ερώτηση της Κριστιάν Αμανπούρ. Η απάντησή του ήταν εξόχως προβληματική, καθώς, αφού επιχείρησε να «κλείσει» το θέμα υποστηρίζοντας ότι έδωσε εντολή για τη διεξαγωγή έρευνας, επέστρεψε στο 2015 για να ασκήσει κριτική στον ΣΥΡΙΖΑ για την πολιτική που ακολουθούσε.

Στη συνέχεια επανέλαβε τη δική του ερμηνεία για το σκληρό αντιμεταναστευτικό δόγμα κάνοντας λόγο για «σκληρή, αλλά δίκαιη πολιτική» και επισημαίνοντας ότι όσο λιγότεροι άνθρωποι υπάρχουν στη θάλασσα τόσο μικρότερος ο κίνδυνος να πεθάνουν άνθρωποι στη θάλασσα.

Η Κριστιάν Αμανπούρ επέμεινε ρωτώντας «Θέλω να είμαι απόλυτα σαφής. Δεν εγκρίνετε, η κυβέρνησή σας δεν εμπλέκεται στο να αφήνονται αυτοί οι άνθρωποι – συμπεριλαμβανομένων παιδιών – στη θάλασσα;» με τον κ. Μητσοτάκη να υποστηρίζει πως δεν συμβαίνει αυτό και πως οι εικόνες από το βίντεο δεν είναι αποδεκτές.

«Αυτό που κάνουμε και είναι στα πλαίσια των ευρωπαϊκών κανονισμών είναι να αναχαιτίζουμε στη θάλασσα στα σύνορά μας με την Τουρκία και μετά να ζητάμε από την τουρκική ακτοφυλακή να τους περισυλλέξει». Το βίντεο, φυσικά, δεν καταγράφει κανένα σημείο αναχαίτισης στη θάλασσα, αλλά δείχνει ξεκάθαρα ανθρώπους, ανάμεσά τους και μικρά παιδιά, να απομακρύνονται από την ξηρά, να στοιβάζονται σε βάρκα και μετά να εγκαταλείπονται μέσα στη θάλασσα.

Πήγε, όμως, ένα βήμα παραπέρα μιλώντας για τα… push forward. Στην προσπάθειά του να απορρίψει την κριτική είπε χαρακτηριστικά ότι «ξέρω ότι η Ελλάδα έχει δεχθεί το δικό της μερίδιο κριτικής για τα pushbacks, αλλά λίγοι μιλούν για τα push forward που κάνει η Τουρκία, η τουρκική ακτοφυλακή πιέζοντας επιθετικά απελπισμένους ανθρώπους που τους βάζουν σε φουσκωτές βάρκες και του σπρώχνουν προς τα δικά μας εθνικά ύδατα».


Με καραμέλα την επενδυτική βαθμίδα

Μιλώντας για την εκλογική του νίκη και την επόμενη ημέρα για τη χώρα ο πρωθυπουργός υποστήριξε ότι σε περίπτωση που σχηματισθεί μία ισχυρή αυτοδύναμη κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας η χώρα θα ανακτήσει την επενδυτική βαθμίδα.

Επανέλαβε την προτεραιότητά του για αύξηση των μισθών των Ελλήνων και δήλωσε ικανοποιημένος για τις επιδόσεις της ελληνικής οικονομίας, σημειώνοντας ότι η εγχώρια ανάπτυξη «τρέχει» με μεγαλύτερο ρυθμό εν συγκρίσει με την αντίστοιχη ευρωπαική και επανέλαβε πως σε περίπτωση που σχηματισθεί μία ισχυρή αυτοδύναμη κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας η χώρα θα ανακτήσει την επενδυτική βαθμίδα.

Σε ερώτηση για τις προτεραιότητες του της δεύτερης 4ετίας, εφ΄ όσον βεβαίως επανεκλεγεί, ο κ. Μητσοτάκης επέμεινε πως τρέφει μεγάλες φιλοδοξίες για την επόμενη κυβερνητική θητεία τονίζοντας ότι ο μετασχηματισμός της Ελλάδος απαιτεί κατ ελάχιστον δύο 4ετίες. «Οι μεγάλοι ρυθμοί ανάπτυξης, οι περισσότερες επενδύσεις και ασφαλώς οι περισσότερες θέσεις εργασίας είναι μεγάλες προτεραιότητες για εμάς. Προωθούμε, επίσης, μία προοδευτική ατζέντα αναφορικά με την αναμόρφωση του Εθνικού Συστήματος Υγείας, τον εκσυγχρονισμό και τη ψηφιοποίηση του Κράτους, καθώς και τη μείωση των κοινωνικών ανισοτήτων» σημείωσε ο κ. Μητσοτάκης, που υπενθύμισε ότι τα προηγούμενα 4 χρόνια δόθηκε απ ευθείας οικονομική στήριξη σε αυτούς, που την είχαν περισσότερο ανάγκη.

Επιπλέον, ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι η Νέα Δημοκρατία κατήγαγε δεύτερη συνεχόμενη νίκη επί της «λαϊκίστικης αντιπολίτευσης» χαρακτηρίζοντας αυτήν την επικράτηση ενθαρρυντικό μήνυμα για την Ευρώπη εν συνόλω.

Σε ερώτηση για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης επανέλαβε ότι ο ίδιος δεν είναι αφελής, και ότι η εξωτερική πολιτική των κρατών δεν αλλάζει από τη μία ημέρα στην άλλη. Ο κ. Μητσοτάκης ευχήθηκε, πάντως, να διατηρηθεί το θετικό momentum, που έχει διαμορφωθεί μετά το φονικό σεισμό στην Τουρκία, επέμεινε πως Ελλάδα και Τουρκία μπορούν να επιλύσουν τη μία και μόνη διαφορά, ήτοι την οριοθέτηση της ΑΟΖ επί τη βάσει του Διεθνούς Δικαίου σημειώνοντας με νόημα πως το δόγμα της «γαλάζιας πατρίδας» είναι εξόχως αναθεωρητικό και ότι απειλεί τα εθνικά μας κυριαρχικά δικαιώματα.


from KAFENEIO-GR https://ift.tt/bS9fFQE
via IFTTT

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου