Κυριακή 7 Αυγούστου 2022

Το "Γουότεργκεΐτ" του Κυριάκου Μητσοτάκη...


 Το σκάνδαλο των υποκλοπών έχει προκαλέσει πολιτικό σεισμό που κλονίζει τα θεμέλια της κυβέρνησης Μητσοτάκη. Η παραίτηση του γενικού γραμματέα του πρωθυπουργού, Γρηγόρη Δημητριάδη, καθώς και του διοικητή της ΕΥΠ, Παναγιώτη Κοντολέοντα, συνιστούν από μόνες τους μείζονα κυβερνητική κρίση. Δεν είναι ούτε λίγο ούτε συνηθισμένο να αναγκάζονται να αποχωρήσουν ο επικεφαλής των μυστικών υπηρεσιών, καθώς κι ένα από τα πιο ισχυρά πρόσωπα του συστήματος εξουσίας, με προφανή στόχο να προστατεύσουν τον πρωθυπουργό...

Ωστόσο, όλα δείχνουν ότι οι δύο παραιτήσεις-βόμβες δεν κλείνουν το ζήτημα. Αντιθέτως, αναβαθμίζουν το σκάνδαλο σε ακόμα πιο ψηλό επίπεδο. Στη πραγματικότητα, οι παραιτήσεις αποτελούν τις πλέον τρανταχτές αποδείξεις ότι η υπόθεση των υποκλοπών είναι ένα σκάνδαλο της κορυφής της εξουσίας. Οι υποκλοπές σε βάρος του Νίκου Ανδρουλάκη και του Θανάση Κουκάκη μετατρέπονται στο «Γουότεργκεΐτ» του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Οι… Κινέζοι

Από τη στιγμή που ανακοινώθηκαν οι παραιτήσεις Δημητριάδη και Κοντολέοντα, ο προπαγανδιστικός μηχανισμός της κυβέρνησης προσπαθεί να βγάλει από το κάδρο των ευθυνών το πρωθυπουργό. Οι ίδιοι ακριβώς άνθρωποι που μέχρι χτες το πρωί διατείνονταν ότι δεν υπάρχει σκάνδαλο, πλέον υποστηρίζουν ότι ναι μεν έγιναν υποκλοπές, αλλά ο πρωθυπουργός δεν γνώριζε τίποτα. Είδαμε ακόμα και απίστευτες διαρροές ότι ο Νίκος Ανδρουλάκης τέθηκε υπό παρακολούθηση γιατί είχε επαφές με… ύποπτους Κινέζους.

Οι ευθύνες στην κορυφή

Ωστόσο, όσα σενάρια και αν διοχετευτούν στον «φιλικό» Τύπο, η πραγματικότητα δεν αλλάζει. Είναι ο πρωθυπουργός που φέρει την πλήρη πολιτική ευθύνη για το σκάνδαλο των υποκλοπών. Και αυτό γιατί:

Ο πρωθυπουργός ούτως ή άλλως φέρει την πλήρη ευθύνη για ό,τι πράττουν ο διευθυντής του γραφείου του και ο επικεφαλής των μυστικών υπηρεσιών -αυτό ισχύει σε οποιαδήποτε χώρα με κοινοβουλευτική δημοκρατία.

Ιδιαίτερα ο Γρηγόρης Δημητριάδης υπήρξε ίσως ο πιο στενός συνεργάτης του πρωθυπουργού, η «καρδιά» του λεγόμενου «επιτελικού κράτους» που δημιούργησε ο κ. Μητσοτάκης με την εκλογή του.

Για την ΕΥΠ ο κ. Μητσοτάκης φέρει και θεσμικά την ευθύνη, αφού με τον πρώτο νόμο που έφερε η κυβέρνηση της ΝΔ στη Βουλή, η υπηρεσία υπάχθηκε στον πρωθυπουργό.

Από τον Απρίλιο όταν αποκαλύφθηκε η παρακολούθηση του Θανάση Κουκάκη, η κυβέρνηση ψεύδεται συστηματικά για τις υποκλοπές, ενώ η έρευνα που διεξάγεται, περισσότερο δημιουργεί την αίσθηση της συγκάλυψης, παρά της προσπάθειας αποκάλυψης της αλήθειας.

Η παρακολούθηση από κυβερνητικούς αξιωματούχους ενός αρχηγού κοινοβουλευτικού κόμματος κι ενός δημοσιογράφου που ερευνά κορυφαία σκάνδαλα, δεν παραβιάζει μόνο κατάφωρα τον νόμο. Αποτελεί κι ενέργεια που θίγει τον σκληρό πυρήνα της δημοκρατίας και των ανθρώπινων δικαιωμάτων. Πρόκειται για πρακτική που προσιδιάζει σε αυταρχικά καθεστώτα που στραγγαλίζουν την αντιπολίτευση. Γενικά μιλώντας, είναι πολύ δύσκολο να πιστέψει κανείς ότι ένας πρωθυπουργός δεν γνωρίζει τι πράττουν οι πιο στενοί συνεργάτες του. Από μια άλλη σκοπιά όμως, ενδεχομένως να είναι χειρότερο να μη γνωρίζει. Σε αυτές τις περιπτώσεις, η άγνοια σημαίνει απώλεια ελέγχου του κυβερνητικού μηχανισμού, μια πλήρη αδυναμία διακυβέρνησης.

Η Εξεταστική

Στο σημείο που βρισκόμαστε, η Εξεταστική Επιτροπή είναι εκ των ων ουκ άνευ. Πρέπει επιτέλους να κληθούν να δώσουν εξηγήσεις όλα τα εμπλεκόμενα πρόσωπα στο σκάνδαλο -ιδίως τα πλέον σκοτεινά. Πρέπει να χυθεί άπλετο φως και να αποδοθούν ευθύνες. Όμως την πολιτική ουσία της υπόθεσης τη γνωρίζουμε ήδη. Πίσω από το φαντεζί ψηφιακό προσωπείο του «επιτελικού κράτους» κρύβεται το γνωστό απεχθές πρόσωπο του καθεστωτικού αυταρχισμού.

Γιάννης Αλμπάνης

news247.gr



from KAFENEIO-GR https://ift.tt/ucE2bdX
via IFTTT

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου